Ønsker offentlige toaletter

Det hadde vært greit med et offentlig toalett i strøket, sier Hege Milstein som jobber på Pascal. Hun får støtte av lokalbefolkningen, bydelspolitikere og andre næringsdrivende.

$PHOTOHEADER_ON$ST. HANSHAUGEN: $PHOTOHEADER_OFF$Det er stor mangel på offentlige toaletter i den travle handlegaten Ullevålsveien. Lokalavisen tok tidligere i år opp saken, og har nå fått respons fra bydelens politikere.

Jeg synes forslaget til vedtak er litt for generelt, sier bydelsutvalgsleder Rune Aale-Hansen. Han er sammen med flere av bydelsutvalgets medlemmer glad for at man setter fokus på behovet for offentlige toaletter i bydelen. I dag finnes bare ett pissoar i Stensparken. I bydelsutvalgets forslag til vedtak foreslåes det å få to reklamefinansierte toaletter, ett på St. Hanshaugen og ett i Stensparken. Vedtaksteksten sier imidlertidig ingenting om et tidsperspektiv, noe som Aale-Hansen etterlyser.


Mange dobesøk

Etter en runde rundt til strøkets kafeer og restauranter kommer det tydelig frem at behovet for offentlige toaletter er stort.

Jeg har ikke tall på hvor mange som kommer innom for å låne toalettet hver dag, sier Ishtiaq Ahmed på La Boheme Cafe &Bar. Han tar hjertelig imot de tissetrengte, men synes tanken om et offentlig toalett er bra. De ansatte på Kaffebrenneriet forteller at de opplever at mange tissetrengte sniker seg inn for å låne do. Ingen jages vekk her heller, men et offentlig toalett ønskes absolutt velkommen av daglig leder Eystein Weflingstad.

Det kommer flest mennesker innom for å låne toalett på sommeren, sier Hege Milstein på Pascal. Hun forteller at Haugens tissetrengte soltilbedere gjerne velger seg ut Pascal, som offentlig toalett. Selv om friluftsserveringen på toppen av haugen tar betalt for å låne ut toalett, er det likevel mange som tar turen ned til Ullevålsveiens kafeer.


Ønsker toalett

Hadde det vært et offentlig toalett her, ville jeg absolutt brukt det, sier Kåre Hansen. Han forteller at det er pinlig å måtte be om å få låne do på utesteder eller i butikker. Flere av St. Hanshaugens beboere som Lokalavisen snakker med, utrykker samme frustrasjon, og sier de ønsker seg et offentlig toalett

Vi synes det er flott med offentlige reklamefinansierte toaletter, sier Venstre-politiker Frode Fjelstad. Også Fremskrittpartiets Aanund Tveitå ser behovet for dette.

Det er selvsagt visse estetiske hensyn som må tas, men litt reklame må man jo tåle, sier Tveitå. Ulla Dehlie jobber i en av Ullevålsveiens eldste butikker, Gardin Eksperten A/S. Hun husker tilbake til tiden hvor det fantes et toalett på hjørnet av Akersbakken og ullevålsveien.

Det var litt skumle mennesker som holdt til der, sier hun. Det er sjelden kunder ber om å få låne butikkens toalett, men flere finner veien til bakgården.

Det hadde vært fint med et toalett på St. Hanshaugen, sier Dehlie. Bydelsutvalgsleder Rune Aale-Hansen forteller at Høyre foreslo i Helse og sosialkomiteen å få utredet i detalj, hvor mange reklameskilt man i praksis vil trenge for hvert offentlige toalett. Eldrerådets leder Grethe Aksnes forteller at mange eldre er opptatt og avhengig av å ha tilgang til offentlige toaletter.

Man har jo bare tilgang til do halve året på St. Hanshaugen, og ingen toalettmulighet i det hele tatt i Stensparken, sier Aksnes. Eldrerådets leder forteller at hun er svært positiv til å få utplassert offentlige toaletter i strøket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.