Ønsker trygghet for barneparken

Det er kun tre barneparker i Bydel Nordstrand og de som er igjen lever en stadig mer utrygg tilværelse.

Nordstrand: Tone Martha Sødal har hatt to jenter i barneparken i Kaptein Oppgårds vei på Nordstrand. Hun forteller om et tilbud som er helt enestående.

Parken er jo helt topp for foreldre som ikke har behov for at barna deres skal ha et heldagstilbud. I parken er barna i fire timer og de er ute hele tiden. Man beholder dessuten kontantstøtten om man har barna i park, det er det sikkert ikke alle som vet, forteller Sødal, men hun forteller også at det finnes foreldre som er redd for å plassere barna i parken selv om det er det de helst vil.

Nedleggelsestruet

Jeg har tre jenter og to av dem har vært i parken. Jeg vil jo gjerne at minstejenta også skal få gå ett år i parken før hun begynner i barnehage, men hvert år har det jo vært utrygt i forhold til nedleggelse. Problemet er på den ene siden at folk er redde for å si nei til en barnehageplass når de først har fått et tilbud. På den andre siden er folk redde for at parken plutselig skal bli lagt ned midt i året og så står man der uten noe tilbud. Hvert år har parken levd med en usikkerhet om at de er nedleggelsestruet, forteller Sødal.

Erna Bye og Vibeke Fjøsne er damene som jobber ved parken. De kan fortelle at den er blant Norges eldste.

Ja, den er vel fra midten av 50-tallet, forteller Vibeke. De brenner begge to for arbeidsplassen sin.

Det er klart at vi vil beholde parken. Men jeg skjønner jo at det må lønne seg for bydelen, sier Erna Bye. De husker begge to at det var et år da det var snakk om å legge ned midt i året.

Ja, det var en februar tror jeg, men noen politikere grep inn og fikk stanset det, forteller Vibeke Fjøsne som har jobbet ved parken i 20 år.

Super park

Du vil ikke tro hva denne parken har betydd for barna mine, hver gang vi kjører forbi så sier de "å, der er Erna og Vibeke" eller "husker du at vi fikk nonstop når vi fikk sand i øynene." Jeg vil jo gjerne at minstejenta her, Juliette (10 md.), skal få oppleve det samme. Og så lita som hun er så trenger hun ikke et heldagstilbud med pedagogisk tilrettelegging. De trenger jo bare å være ute og grave i gjørma, sier Sødal.

Barneparkene lever jo nærmest på selvkost, de er ingen stor utgiftspost for bydelen. Jeg ønsker bare å gjøre politikerne oppmerksomme på at det faktisk er folk som ønsker at barna skal gå i park ett år selv om man kan få barnehage, avslutter en engasjert trebarnsmamma.

Hun får støtte av en annen småbarnsmamma, Ann Kristin Orderud, som er kommet for å hente sønnen Sindre (2).

Sindre har vært her siden august og vi er kjempefornøyd med tilbudet. Jeg tror alle foreldre som har barn her, er store tilhengere av denne parken. Hva skal man gjøre om man legger ned alle parkene? Da må de jo få barnehagetilbud i stedet, undrer Orderud.

Ledig kapasitet

Jeg vet at det er ledig kapasitet i barneparkene, og det betyr jo at det er fare for barneparkene. Etter det jeg erfarer er det cirka 20 ledige plasser i parkene per i dag. Bydelsutvalget har besluttet at parkene skal bli drevet etter etterspørsel, er det ikke etterspørsel må man legge ned stedet. Vi i KrF har jo kjempet for å opprettholde parkene, men det blir kunstig å kjempe for parker som ikke blir brukt, opplyser Frode Woldsund, som er nestleder i bydelsutvalgets komité for barn, ungdom og kultur og legger til:

Ingen park skal bli lagt ned midt i et år. Det må være en forutsigbarhet for foreldrene. Det holdt på å skje én gang, men da fikk vi stoppet det. Per i dag er det ingen beslutning om å legge ned noe parktilbud, men administrasjonene har mandat til å justere tilbudet i forhold til etterspørsel.

Tilbud og etterspørsel

Berit Nissen Meyer, avdelingsleder for barn og unge i bydelsadministrasjonen, kan berolige bekymrede foreldre om at parken i Kaptein Oppegårds vei, ikke har blitt foreslått nedlagt i årets budsjett.

Vi ønsker ikke å legge ned parkene så lenge det er etterspørsel, men per i dag er det en del ledig kapasitet i parkene så det er mulig tilbudet blir redusert noe, forteller Nissen Meyer.

Og folk kan være trygge på at vi ikke legger ned et tilbud midt i året. Vi vil opprettholde parktilbudet så lenge det er behov for det, men tilbudet må jo justeres etter etterspørsel, avslutter Nissen Meyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.