*Nettavisen* Nyheter.

Opera for folket

Hva med en liten operasnutt i hverdagen?

ST. HANSHAUGEN: På Underwater Pub kan du på trettende året hver tirsdag og torsdag høre arier fra de mest populære operaen sunget av profesjonelle operasangere og studenter mens du nyter en øl og pizza eller sushi.

Tøft å komme inn...

I Dalsbergstien midt på St. Hanshaugen ligger unike Underwater Pub. Der har den ligget i seksten år.

For å komme inn må du ta i et tak, døra er nemlig den tyngste i byen, en gammel skipsdør. Men har du først forsert denne, venter et utested uten sidestykke. Puben startet som en dykkerpub. Konseptet er at stedet skal ligge under vann, veggene er malt i blått og grønt, alt etter som hvor dypt du befinner deg.

I taket i første etasje kan du fra tre meters dyp se bunnen på en gammel robåt. Det er eldgamle dykkereffekter over alt, og i veggen i underetasjen er det akvarium med diverse fisker og koralrev Du kan varme deg på en peis på dypet i underetasjen, samtidig som som du har muligheten til å spille sjakk og andre brettspill.
Den pasjonerte operaelskeren og eier av puben er Olav Aamodt.

I begynnelsen spilte vi variert musikk, jazz og klassisk for det meste. Etter tre års drift ble det gjort noen grep, og operapuben ble født. Nå spilles det også variert musikk over anlegget, men på tirsdager og torsdager er det opera hele kvelden, både over anlegget og live, forteller han.

Karaoken ble borte

I begynnelsen hadde vi karaokeopera, til utfordring for sangerne. Her fikk de utfordringen å spille roller i tillegg til å synge. Nå opptrer både proffe sangere og studenter akkompagnert av piano, sier Olav.

Ariene som i dag synges, hentes for det meste fra kjente operaer som mange kan kjenne igjen. De fleste er fra perioden tidlig 1600- tallet med blandt annet Monteverdi til begynnelsen av 1900-tallet med Puccini. Fra operaens firehundrige år kan det plukkes fra 3000 operaer.

- For operaentusiaster som har en litt smalere smak, kan nok repertoaret være litt utenfor. Det er litt dumt for dem, for opera handler om helt vanlige føleleser hos helt vanlige mennesker. Populære operaer er jo ikke mindre bra enn de mindre populære.
- Operaen var jo ikke fra begynnelsen av finkultur, komponistene var folkelige og skrev musikk om folkelige ting, misunnelse, sorg, glede, kjærlighet, hat og så videre. Det er ettertiden som har kjørt opreaen litt ut på sidelinjen for vanlige musikkelskere. Jeg har en arbeidsteori om at følelser også er for de under 70, forteller han.

Så opera er folkelig fordi følelser er det, mener jeg.
Han opplyser at mange av sangerne som har opptrådt på Underwater i dette konseptet, har kommet seg opp og frem både i inn- og utland.

Allsang

Sist torsdag kveld var det tre av dem som opptråtte. Janne Berglund (sopran), Johannes Weisser (baryton) og Terje Andersen. Pianisten var Jørn Fossheim. Da Lokalavisen loddet stemningen hos noen av bargjestene, var alle enige om at dette er et unikt tilbud. Ord som praktfullt, stemningsfullt, fengende, inkluderende, folkelig og fortettet stemning blir brukt.

Man trenger ikke nødvendigvis å kjenne til musikken som presenteres for å trives på disse kveldene, kan vi konkludere, i tråd med Olavs operasyn og gjestenes utsagn. Men det ble også sunget en sang som alle kjente igjen, nemlig "You'll never walk alone", ikke ukjent blant en og annen Liverpool-supporter. Johannes oppfordret publikum til å være med på refrenget og sa at denne sangen går til dem som sliter. Og allsang ble det.

Rett som det er kommer det gjester og pizzabud inn døra midt i en arie uten at det blir dårlig stenmning av den grunn, folkelig er det ingen tvil om
at disse kveldene er. Øl, Pizza, sushi og opera.

Før hvert sett informerer Olav om ariene, fra hvilken opera og fra hvor i handlingen de er tatt fra så de av publikum som ikke skjønner teksten kan forstå sangernes uttrykk bedre.

Operakonseptet er også unikt i verdenssammenheng. Det står oppført i Lonely Planet som eneste sted av den typen. Men det er også forsøkt med tilsvarende opplegg i New York i Greenwhitc Village, Basel og faktisk i Bodø, forteller Aamodt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag