*Nettavisen* Nyheter.

Operasjefen i mål

Velkommen: Operasjef Bjørn Simensen ønsker velkommen til Operaen. Foto: André Jerman

Med 145.000 solgte billetter, før åpningen, slår Den Norske Opera fast at kunstformen ikke er for spesielt interesserte.

Bjørvika: Operasjef Bjørn Simensen er mer enn fornøyd med billettsalget, og gleder seg til å åpne dørene for publikum med gallaforestilling 12. april.

Det har vært mye fokus på at forestillingen "Jorden rundt på 80 dager" er utsatt, men det må ikke misforstås. Åpningen av huset går som planlagt og det er masse som skjer her fremover, sier han.

I mål

I fem år har det fysiske arbeidet med operahuset pågått. Det monumentale bygget gir nesten en overveldende følelse, og utsikten mot sjøen, med solen som glitrer i småbølgene, gjør at landemerket får sitt fortjente praktpreg.

Velkommen inn. Her er det ikke mange som har vært ennå, sier Simensen og tar oss med gjennom hoveddøren og inn i foajeen. Den er enorm, akkurat som resten av huset. 38.500 kvadratmeter fordelt på 1100 rom. Hovedscenen har 1364 sitteplasser, og scene 2 har plass til 440. I tillegg har prøvesalen 200 stoler. Dansere, musikere og sangere er i full gang med prøver, mens snekkere, malere og elektrikere jobber på spreng for å få det siste på plass til åpningen.

Vi er i rute, og dagen etter åpningen starter vi omvisninger for publikum, sier Simensen. Allerede nå har 70.000 mennesker vært på omvisning i Bjørvika-operaen, og operasjefen forteller om stadig positive tilbakemeldinger. For Simensen, som gjennom to tiår har jobbet og kjempet for kunstformen, er det ekstra spennende å oppleve det ferdigstilte huset.

Jeg har på en måte løpt maraton, og da er det gøy å bryte båndet ved målstreken, sier han.

Roper på eldre

Etter gallaforestillingen er det konsertåpning 19. april, med Den Norske Operas orkester under toppdirigenten Lorin Maazel. 26. april er det ballettåpning med "Et moderne sted" koreografert av Ingunn Bjørnsgaard. 8. mai er det konsert med Berliner Philharmoniker og dirigent Sir Simon Rattle. Flere mener det er verdens beste orkester, og på programmet står blant annet Brahms, Webern og Stravinskij.

Vi har også en barneforestilling som heter "Det store bankranet", 12 operagallaer og flust med konserter. Den første ballettforestillingen på Hovedscenen rommer fem verk av Jirí Kylián, ett av dem en urpremiere, sier Simensen. Han er opptatt av at det eldre publikummet skal føle seg velkommen.

Alle roper på et nytt og yngre publikum. Innimellom så mye at de eldre ikke føler seg velkommen. Ikke misforstå meg. Jeg ønsker selvfølgelig at ungdommen kommer, men ingen skal gå på bekostning av hverandre.

Operasjefen merker en spesiell interesse nå med det nye huset: det bygges dessuten rundt 50 nye operahus i verden akkurat nå.

Her i Norge har vi nå fått et signalbygg vi kan være stolte av, sier Simensen, og slår ut med armene utenfor det den hvite marmoroperaen i Bjørvika.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.