Opp av sofaen, opp til det grønne!

Så liten er avstanden mellom grønne stier og downtown Oslo, med Barcode, Opera og Middelalderpark.

Så liten er avstanden mellom grønne stier og downtown Oslo, med Barcode, Opera og Middelalderpark. Foto: ERLING GUNNUFSEN

To glade og kunnskapsrike vandrere deler sin turglede og sine erfaringer fra 105 turer i storbyen, på øyene og i markene omkring Oslo.

Erling Gunnufsen i "tjukke skauen", ti meter fra Pilestredet og på vei mot Blåsen, bak Stensparken. Foto: Ellen Rønning

UTSIKT FRA GREFSENKOLLEN Foto: Erling Gunnufsen

Utsikt fra Blåsen. Foto: FOTO: ELLEN RØNNING

BLÅSEN: De har gått noen mil de siste par årene, geolog Knut Sørgaard og naturforvalter Erling Gunnufsen. De to står bak boka Opptur Oslo, som byr på 47 turer innenfor kommunegrensen samt 58 turer i kommunene som omkranser byen.

Ola Narr og Malmøya

– Jo mere vi har gått jo mer inspirerte har vi blitt til å lage denne boka. Byen vår er jo full av spektakulære utsiktspunkter, skog og villmark, elver og vann. Det er bare å ta for seg.


Erling Gunnufsen smiler og forteller at det har utpekt seg noen favoritturer under jobbingen med boka.

– Turen rundt Malmøya, med pit-stop for et rekesmørbrød på Solvik kafé, og utsikten fra sørspissen – man får en "verdens ende-følelse" der.
Blant forfatterens sentrumsfavoritter troner Ola Narr på toppen.

– Med svaberg, kalktørreng og mange sjeldne planter er Ola Narr toppen av kransekaka i bykjernen, synes nå jeg, sier Gunnufsen, som selv bor på Grefsen og dermed får minst en daglig topptur.

HVA MED ET GODT GLASS ETTER TUREN? Prøv appen som hjelper deg i polhyllene

Informativ og innbydende

Forfatterne av Opptur Oslo har virkelig lagt seg i selen for å friste folk opp av sofaen.
Samtlige 105 turer er fotografert fra luften, og stiene med stedsnavn er tegnet inn på samtlige foto. I tillegg får man omfang av turen i distanse, tid og vanskelighetsgrad, og informasjon om atkomst til startpunkt, nummer på buss og bane for eksempel. Og de to kjentmennene byr på mer.

– Vi "småsnakker" og forteller litt om hver enkelt tur, historie rundt steder som passeres underveis, natur- og kulturforhold, geologi og egne tips og erfaringer ut ifra våre egne turopplevelser. Det kan være alt fra ting å legge ekstra merke til, til advarsler om kronglete passasjer underveis, forteller Gunnufsen.

GODSTEMNING PÅ EDDERKOPPEN: Møt damene med Mot i Brøsta

Lavterskel og milsluking

Forfatterne er enige om at det har vært en særdeles lystbetont del av jobben å gå alle disse 105 turene.

– En del turer har vi gått flere ganger også, og med hver vår fulle jobb ved siden av har vi tatt dette som en trivelig fritidssyssel.
Naturforvalter Gunnufsen smiler blidt og forteller at han hadde stor nytte av sin yrkeserfaring blant politikere og byråkrater da boka skulle skrives.

– Jeg har holdt mange foredrag for disse yrkesgruppene, ja, og da gjelder det å komme raskt til kjernen av budskapet for å nå frem.

Det har forfatterne lyktes med, Opptur Oslo, som er den åttende boka i Opptur-serien, frister til både nærturer og turer litt lenger utenfor bykjernen, med alt fra helt lavterskelturer til milsluking i marka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.