RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppfordrer rulleski-brukere og syklister til å ligge midt i veien


RULLER: Journalist Petter Soleng Skinstad ute og "ruller".
RULLER: Journalist Petter Soleng Skinstad ute og "ruller". Foto: Foto: Sindre Selvig, Team Veidekke Innlandet
Journalist Petter Soleng Skinstad i Langrenn.com har følgende budskap til rulleskiløpere: «Gå midt i veibanen», samme gjelder for syklister.

OSLO: Langrenn.com er et populært nettsted for blant annet langrennsløpere, rulleskiløpere, syklister og andre sprekinger. I forrige uke la nettstedet ut oppfordring til rulleskiløpere om å «Gå midt i veibanen». Samme anbefaling gis til syklister, «… av hensyn til både egen og andres sikkerhet …».

I tillegg skriver nettstedet at om man går sammen med andre, bør syklist og klassisk rulleskiløper gå to i bredden, slik at innerste løper får god nok avstand til veiskulderen.

Les også: Magnus & co gir trimråd til helseministeren

Ønsker mer tilpasset lovverk

Avisen har vært i kontakt med journalisten, Petter Soleng Skinstad. Han sier han håper å kunne dra i gang en debatt, som resulterer i et mer tilpasset og tydeligere lovverk, færre dødsfall ogskader.

– Bare det at rulleskibrukere i hht. Loven er å anse som «gående», og helst bør gå på venstre side, sier jo mye om hvor lite realistisk loven er. Rulleskibrukere kan jo komme opp i 60 – 70 km i timen – det har vel ingenting med «gående» å gjøre, sier Skinstad.

Han er selv aktiv langrennsløper og sønn av Norges langrennssjef Åge Skinstad.

Les også: Her ruller Therese Johaug og Kristin Størmer Steira

– Full forståelse for at noen blir provosert

Petter Soleng Skinstad legger til at han har vært i kontakt med blant annet folk som driver med kjøreopplæring, og som er helt enig i at rulleskibrukere og syklister bør ligge midt i veien.

– Da er terskelen for å kjøre forbi større, samt kan det hindre at syklister og rulleskibrukere blir presset av veien.  Men selvsagt skal alle vise aktsomhet og hensyn i trafikken, sier han.

For Skinstad er det uvesentlig hva som står i vegtrafikkloven om hvor rulleskiløpere burde gå.

– Dette handler om sunn fornuft og om hensynet til både bilistene og rulleskiløpernes sikkerhet, og det mener jeg tas best hensyn til ved at rulleskiløperne tar god plass i trafikken, sier han.

– Jeg har full forståelse for at noen kommer til å bli kraftig provosert av dette – kommer ingen vei uten friksjon, legger Skinstad til.

Hva loven sier

Vegtrafikkloven sier altså at syklende, som anses som kjørende, skal ferdes langs høyre side av veien. De som bruker rulleski, er i følge trafikkreglene § 2 nr. 3 bokstav a å anse som gående.

– Gående har en viss mulighet til å velge side, men utgangspunktet er at en skal gå langs venstre side av veien, for derved å kunne oppdage kjørende som kommer imot, forteller juridisk seniorrådgiver Harald Gjelsvik.

Videre forteller han at rulleskiløpere, som trafikanter ellers, må oppføre seg på et slikt vis at de ikke kommer i konflikt med vegtrafikkloven § 3 som angir: Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarene skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved veien.

Les også: "Langsetløkka Terrengsykkelpark"

– Etter trafikkreglene § 19 nr. 1 annet ledd kan «gående» nytte den høyre siden av vegen når de ellers ville bli utsatt for fare, eller hvis særlige forhold tilsier det. Etter denne bestemmelsen vil rulleskiløpere kunne benytte høyre side av vegen. De bør derfor når de ferdes i selve vegens kjørebane, ferdes langs høyre side av vegen, sier Gjelsvik i Statens vegvesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere