*Nettavisen* Nyheter.

Oppfordrer til lokal innsats!

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (AP) var ikke tvil. Det må skapes arenaer for det flerkulturelle samfunnet. Vi må stå sammen mot de ytterliggående gruppene som vil skape splid og konflikter, sa han da han holdt foredrag på Bøler Aps åpne årsmøte.

BØLER: I lys av de siste ukers hendelser spesielt i Midtøsten var det mange som var usikre på om utenriksministeren likevel skulle dukke opp på møtet i Bøler bydelshus forrige mandag ettermiddag. Men for Gahr Støre selv var det en selvfølgelighet at avtalen skulle overholdes.
Mange trodde vel ikke at jeg skulle komme likevel i dag, men for meg er det et viktig budskap å vise at vi har tid, at lokalmiljøene er viktige, sa Gahr Støre i åpningen.

Optimist

Bøler Arbeiderparti hadde avtalt dette møtet allerede i oktober, og temaet "Norge som fredsmekler med fokus på Midtøsten" viste seg å være høyaktuelt. Mange bekymrete naboer, så vel som medlemmer møtte opp for å høre en reflektert og rolig utenriksminister.
Jeg drister meg til å være optimistisk. Jeg tror ikke at vi står på kanten av en stor krise nå. Selvfølgelig med forbehold om hva som skjer de nærmeste ukene og månedene, sier Gahr Støre. Han holder fast ved tidligere uttalelser om at han ikke ønsker å beklage trykkingen av karikaturtegningene av Muhammed, men at han ønsker å beklage for at de har krenket en del mennesker.
Det er vanskelig for disse samfunnene å skjønne at noe som trykkes av en avis i Norge ikke automatisk speiler meningen til Norge som nasjon, eller regjeringen. I likhet har mange nordmenn vanskelig for å forstå at en karikaturtegning kan vekke slike reaksjoner, sier han.
Samtidig er han helt klar på at brenning av ambassader og liknede demonstrasjoner er på alle måter uakseptabelt og må fordømmes på det sterkeste. Her henter han også støtte fra Islamsk råd, der samtlige imamer oppfordrer til fred og konstruktive dialoger.

Lokalt ansvar

På samme måte er Gahr Støre helt klar på at det ligger et stort ansvar i lokalmiljøene. Han mener det er her man bør starte i forhold til å godta Norge som et flerkulturelt samfunn, og ikke minst fungere som et. Han viser til at mange unge muslimer og andre flerkulturelle ikke er kjent med norske måter å gjøre ting på. Blant annet i forhold til kommunikasjonslinjer.

Alle medlemmer i politiske ungdomslag og liknende vet akkurat hvem de skal ringe, og hvordan de skal gå frem for å holde en dialog med meg, og andre statsråder. De kan det. De kjenner noen, de har snakket med noen. Mens de fleste unge mennesker i flerkulturelle miljøer er ikke kjent med disse linjene. Så hvem ringer de når de lurer på noe, eller reagerer på noe? undrer han.

Utenriksministeren legger vekt på relativt enkle ting som å invitere til medlemskap i fotballaget, volleyballklubben, snakke mer med naboen, ansatte i nærbutikken og så videre. Han understreker viktigheten i å ha kontakt, dialog, åpenhet og initiativ, spesielt i nærmiljøet. På den måten unngår man konflikter og fremmedfrykt, noe som går begge veier.

Grunnlaget for nasjonale og internasjonale diskusjoner blir lagt lokalt, og det er også resultatene der som viser om noe virkelig fungerer, mener Gahr Støre, og legger til at han ser på integrasjonspolitikk som det største tema for Norge som land framover.

Bakker ikke ut

Det ble også tid til innlegg fra salen og det var mange sterke meninger og inntrykk som kom fram. Selv om hendelsene i Midtøsten har sjokkert alle, var det stor stemning for å se framover blant de frammøtte fra Bøler.
Vi har på ingen måte tenkt å bakke ut nå. Er det behov for diplomatiske verdier og arbeid så er det nå! Vi vil ikke bryte kontakten til Midtøsten, ei heller bremse innsatsen som fredsmekler, slår Gahr Støre fast.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.