RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppkjøring: Venners press, blir ditt stress


Espen Risan stresser ikke med å få førerkortet. – Jeg gjør det i mitt tempo, og jeg kan jo bare sitte på med venner så lenge, no stress.
Espen Risan stresser ikke med å få førerkortet. – Jeg gjør det i mitt tempo, og jeg kan jo bare sitte på med venner så lenge, no stress. Foto: Foto: Truls Naas
Når man fyller 18 år, har man muligheten til å ta førerkortet. Dette er en stor investering i livet ditt, mener Tanja som holder på å kjøre opp. Er det virkelig sånn at vennene dine presser deg til å kjøre opp raskere enn det du burde?

OSLO: Strykprosenten i dag er utrolig høy, på både teoriprøven og på oppkjøringen.

På teorien er strykprosenten over 50 prosent. På førerprøven er det hele 80 prosent, skal vi tro kjørelærere. Noe av grunnen til denne høye strykprosenten kan være at man føler et visst press fra venner eller bekjente.

Er redd for å stryke

Tanja Shamsadin er godt gang med å ta kjøretimer. Hun føler presset fra sine venner, men er redd for å stryke.

- Jeg merker presset ja. Alle mine venner maser utrolig mye, men jeg er redd for å stryke. Derfor går det langsomt med meg.

Tanja er ei jente som er bosatt på Mortensrud. Det er ikke så mange i vennegjengen som har lappen ennå, og hun merker det frister ekstra når hun ser andre ha sertifikatet. Tanja mener det er en stor investering i eget liv.

- Det er bare å øve og øve! Dette er en utrolig stor investering i livet ditt. Det er derfor du burde bruke din egen tid på det, og ikke stresse, anbefaler hun.

River i leggen

Espen Risan fra Nordstrand mener også at man bør følge sitt eget tempo og motstå press fra andre.

- Jeg føler at det er best å følge sitt eget tempo. Dette er også mitt tilfelle. Det er selvfølgelig tider hvor jeg skulle hatt lappen, men det kommer, smiler Risan.

For Espen er ikke førerkortet førsteprioriteten hans. Han mener likevel det river litt ekstra i leggen når han ser flere og flere får førerkortet. Han forventer ikke å kjøre opp før til våren, forteller han.

Begge er enige om at strykprosenten på både teori og oppkjøring er altfor høy, men kanskje dette er en positiv ting?

Jeg har flere kompiser som har tatt prøven på sparket, noen besto, mens andre ikke

Sparer menneskeliv?

- Det at strykprosenten er så høy, kan komme ut positivt. Det vil jo sørge for at de som ikke er klare for trafikken holder seg unna. Dette kan spare menneskeliv, mener Espen. 

- Det kan ha en sammenheng med at få øver til prøven. Jeg har flere kompiser som har tatt prøven på sparket, noen besto, mens andre ikke, sier Tanja.

De mener også at en av grunnene til dette høye tallet skyldes nervøsitet.

- Til oppkjøringen kan det ha mye med nerver å gjøre. Det er et enormt press, forteller Espen.

- Jeg er enig med Espen. Nervøsiteten tar knekken på folk. Det er derfor det er viktig å kjøre utrolig mye før du skal på oppkjøring. Da vil du ikke være like nervøs, avslutter Tanja.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER!

LES FLERE SAKER OM BIL OG TRAFIKK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere