*Nettavisen* Nyheter.

Oppklarer flere ran

Etterforskningsleder Inge Sundeng.

Mens antall ran går ned, går oppklaringsprosenten opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grafen viser utviklingen i antall ran begått i Grønland politikrets. Illustrasjon: Politiet

OSLO ØST: - Dette er fantastisk bra og resultat av den innsatsen vi har gjort her på Grønland politistasjon, sier etterforskningsleder Inge Sundeng til Østkantavisa.

Politiet koordinerte ransetterforskningen etter at det i 2008 ble registrert 550 ran i Grønland politikrets.

I mai måned ble det begått 30 ran og man må tilbake til 2007 for å finne like lavt antall ran. Til sammenlikning ble det begått mer enn 60 ran i samme måned i fjor.

Ni ran på få timer

- Dette er de beste resultatene vi har hatt på fire år, sier Sundeng fornøyd.

Det ble begått 50 ran i april, men hele ni av disse ranene ble begått av de samme personene i løpet av bare noen timer.

- Apriltallet trenger en egen forklaring. Ni ran, som ble begått på Grünerløkka og Kampen i løpet av noen timer i påska, står for nesten én femtedel av alle ranene denne måneden. Vi pågrep heldigvis seks somaliere for dette raidet, sier Sundeng.

Mer enn 55 personer er pågrepet for ran. Mange av dem sitter i dag i fengsel, og der kan noe av forklaringen på det lave antallet ran ligge.

Oppklaringsprosent

Politiet kan også vise til at de løser stadig flere av ranssakene. Dette kan forklares ved at de har fått svært god kjennskap til ransmiljøet.

- Oppklaringsprosenten har økt bra hele veien siden årsskiftet. Bakgrunnen er den koordinerte etterforskningen og at en del av de 55 som er pågrepet for ran har fått flere gamle ran på seg etter hvert. Noen av dem har så mye som ti ran på seg, sier Sundeng.

I 2008 oppklarte oslopolitiet 15,8 prosent av anmeldte ran. I april i år oppklarte de 16,3 prosent, mens de i mai oppklarte 22,6 prosent av alle anmeldte ran.

- Oppklaringsprosenten skal opp, antall ran skal ned, sier Sundeng.

De fleste ran begås mellom klokka 22 og 03 natt til lørdag og søndag. De verste plassene er Jernbanetorget og nedre del av Karl Johan, Olafiagangen og Smalgangen på Grønland og Storgata.

- Mange av disse stedene sammenfaller med stedene for åpen narkotikaomsetning, sier Inge Sundeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag