RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opplevde rasisme i egen gate


FULLT OPPBUD: Anne Marie Huck Quaye og mannen Daniel Ashitey Quaye opplevde å bli mistenkt for tyveri da de flyttet gjenstander til et barnehjem, inn i en lastebil fredag 30. mars.
FULLT OPPBUD: Anne Marie Huck Quaye og mannen Daniel Ashitey Quaye opplevde å bli mistenkt for tyveri da de flyttet gjenstander til et barnehjem, inn i en lastebil fredag 30. mars. Foto: Illustrasjonsfoto
– Bare det å bli mistenkeliggjort for tyveri hjemme i vår egen gate var helt forferdelig, sier småbarnsforeldre.

FROGNER: Anne Marie Huck Quaye (33) og Daniel Ashitey Quaye (35) er fremdeles skjelvne etter det de opplevde som rasisme, på nært hold, hjemme i sin egen gate.Episoden skjedde fredag 30. mars, da de sammen med tre afrikanske og en etnisk norsk venn, lastet inn blant annet sykler og tv-er inn i en lasetbil.

Syklene hadde de fått av sameiet etter opprydning i egen bakgård. Varene skulle sendes til et barnhjem i Ghana.

Mistenkeliggjort

– Mens mannen min og venner lastet syklene inn i lastebilen, opplevde vi at folk på kafeen Bolivar, tvers over gaten, tok bilder, stilte spørsmål og mistenkeliggjorde oss for at innholdet i lastebilen var tyvegods. Da de ble forklart at det var gjenstander vi hadde samlet inn over en lengre periode, som skulle sendes til Ghana, ble vi ikke trodd, forteller Huck Quaye.

DITTOSLO BEKLAGER: MISFORSTÅTT OM BOLIVARS ROLLE

Anne Marie Huck Quaye er ansatt i Lokalavisene Oslo, som har portalen dittOslo.no.

LES OGSÅ: – Stadig flere opplever rasisme

Tyver

Hun er fremdeles rystet over hendelsen.

– Det er utrolig rart. Hadde jeg vært vitne til at fire hvite menn i mitt hjemland Ghana hadde løftet sykler inn i en varebil, da hadde jeg nok spurt om de trengte hjelp, ikke trodd at de var tyver, forteller Daniel Ashitey Quaye.

Han har ikke opplevd denne type rasisme i Norge før.

– De fotograferte oss som kriminelle. Da jeg også begynte å fotografere dem, fikk jeg hard tilsnakk fra politiet. De kunne fotografere oss, jeg kunne ikke fotografere dem, åpenbart fordi jeg er svart og de var hvite, sier Daniel Ashitey Quaye.

LES OGSÅ: Oppfordrer folk til å klage på politiet

Roet ikke gemytter

Anne Marie Huck Quaye og Daniel Ashitey Quaye bor sammen med parets ett år gamle sønn i Vibes gate.

Huck Quaye holdt på å legge parets sønn, da hun hørte roping i gata.

Flere av de involverte forsøkte å forklare situasjonen til gjestene, uten hell. Bedre ble det ikke da politiet kom, ifølge Huck Quaye.

– Folk stod rundt oss og fotograferte, og da politiet kom, trodde jeg de skulle roe gemyttene, men de gjorde ingenting. Jeg opplevde at de heller ikke trodde oss, og ba min mann om å vise identifikasjonspapirer. Da han viste det norske bankkortet sitt, var det ikke nok, han måtte vise pass, forklarte politiet, sier Huck Quaye.

Verst opplevde imidlertid småbarnsmoren det da hun henvendte seg til politiet og sa dette var rasisme, at dette aldri hadde skjedd dersom det var fire hvite menn som jobbet i gata.

– Da skrek politimannen til meg at jeg skulle se å holde kjeft. At det var han, og ikke vi som opplevde rasisme, og at dette som vi opplevde nå hadde ingenting med rasisme å gjøre. Det var visstnok prosedyre. Jeg trodde han skulle slå meg ned, og selv om han ikke rørte meg ble jeg sjokkert og redd.

– Folk sto fremdeles og fotograferte mens politiet forlengst hadde fått bekreftet vår historie av gårdeier og vaktmester i Tandberg eiendom, som vi leier av. Det var helt forferdelig. Det var som om disse gjestene på Bolivar trodde de hadde avverget en stor tyveribande, og stod og tok bilder av oss, med politiets velsignelse, forteller Huck Quaye.

Fremstilt som kriminelle

Hun er rystet over å bli mistenkeliggjort foran en hel gate, og frykter bilder på nett av henne og mannen fremstilt som kriminelle.

Huck Quaye er født og oppvokst i Oslo. Hun har vært gift med Daniel Ashitey Quaye, opprinnelig fra Ghana, i to år.

Aldri har hun opplevd liknende.

– Objektivt sett kan jeg forstå at folk syntes det så rart ut. Flere av syklene var låst for de hadde jo stått i bakgården i årevis. Men at ingen av dem ville høre på oss da vi fortalte hvordan det var, og verst av alt: at politiet, da de kom, heller ikke ville høre vår versjon. Det var som om de ikke trodde på oss, det var oss mot dem: De forsvarte de som sto på fortauet og fotograferte oss, sier hun.

– Gudskjelov var det vaktskifte i politiet, så to maktarrogante og nedlatende politimenn ble erstattet av to helt klart skikkelige politikvinner, som gjorde jobben sin, nemlig å roe ned gemyttene, og be folk trekke seg tilbake, sier Huck Quaye.

Hun har sendt klagebrev på politiets oppførsel til politimesteren i Oslo.

Politiet vil hindre rasisme for enhver pris

Stasjonssjef ved Majorstuen politistasjon Arne Solberg har foreløpig ikke hørt noe om saken i Vibes gate.

– Jeg har ikke hørt noe om den saken du beskriver. Dersom de involverte har sendt klage til politimesteren, vil klagen bli behandlet sentralt ved Strategisk Stab i politidistriktet. Deretter vil det bli tatt stilling til saken, sier stasjonssjef på Majorstuen politistasjon, Arne Solberg til dittOslo.no.

Jeg minner om at rasisme er straffbart. Vi har et sterkt fokus på dette, sier Solberg.

Han understreker imidlertid at han ikke vet om dette er folk fra hans politistasjon på Majorstuen, som paret Huck Quaye beskriver.

Han understreker at de på Majorstuen er opptatt av å lære sine ansatte å opptre likt overfor alle borgere i det flerkulturelle Oslo.

– Vi er opptatt av å bevisstgjøre våre ansatte på hvordan vi til enhver tid skal opptre i møte med forskjellige mennesker. Vi har eget undervisningsmateriell og en sosialantropolog ansatt ved Oslo politidistrikt som blant annet er med på opplæring av våre mannskaper ved Majorstuen politistasjon i forholdt til hvordan vi skal opptre, sier Solberg.

– Vi er svært opptatt av å ha et sterkt fokus på at absolutt ingen skal bli utsatt for noe som kan minne om forskjellbehandling, sier han.

Daglig leder av kafeen Bolivar, Rikke Mørck Os, vil ikke kommentere hendelsen som fant sted i Vibes gate.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere