*Nettavisen* Nyheter.

Opplever du en ribbe-krise? Ring nødtelefonen!

Juleutfordring: Mange sliter med denne nå før julaften! Foto: Studio Dreyer-Hensley

Får du problemer med julematen, er hjelpen bare et tasteklikk unna.

OSLO: Mange får prestasjonsangst av julematen fordi det er knyttet så store forventninger til den.

– Julemat er noe vi ikke lager så ofte, og det er lett å glemme rutinene fra år til år, sier direktør Anne Mari Halsan i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Trafikken til landets største matportal, matprat.no, er på det travleste akkurat nå. Her er det tips og råd om tilberedning av all tradisjonell julemat, kaker og desserter, lett tilgjengelig på PC, nettbrett og mobil.

– Står du likevel fast og det oppstår en krisesituasjon på kjøkkenet, kan du ringe vår nødtelefon SOS Julemat på 800 33 808. Den er nå åpen fram til nyttårsaften, sier Anne Mari Halsan.

LES OGSÅ:

Her kjøper du god julekaffe i Oslo

Trenger du en gave i siste liten? Da er dette guiden for deg!

P3morgen tester årets juleøl: Såpe, gran og et hint av hyttevegg

Svorproblemer

Mange som debuterer med svineribbe eller helstekt kalkun er ikke vant til å håndtere så store kjøttstykker.

– Ribbe og kalkun bør helst tines i kjøleskap to-tre dager før steking, og ribben skal gnis inn med salt og krydder kvelden før. Skal du lage pinnekjøtt, må du huske at det skal vannes ut, sier kjøttfagansvarlig Bjørn Tore Teigen i opplysningskontoret.

Svært mange av spørsmålene til matprat.no og SOS Julemat handler om sprø svor på svineribba.

– Standardtipset for å få sprø svor er å bruke grillelementet på slutten av stekingen. Men da må du passe godt på at svoren ikke blir brent. Sett deg helst foran ovnen og følg med, advarer Teigen.

De som ringer og har fått brent risgrøten eller karamellpuddingen, får råd om å starte på nytt. Det er fordi brentsmaken setter seg i hele retten.

Bli inspirert

Hele 94 prosent av oss lager matretter i julen som vi ikke tilbereder ellers i året, viser en tidligere undersøkelse MatPrat fikk gjennomført. Får man problemer, velger de fleste å ringe familiemedlemmer for å be om hjelp, men 44 prosent søker råd på internett.

– Vi har nylig lansert nettsamfunnet Matfolket, og over 5000 nordmenn har allerede laget egen profil. Her kan man virkelig bli inspirert av andres julekokebøker og tips til julematen, sier Anne Mari Halsan i MatPrat.

Nødtelefonen SOS Julemat: 800 33 808.

Klikk deg inn på Matprat.no her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.