*Nettavisen* Nyheter.

Oppretter egen gruppe mot lommetyveri

TRYGT I OSLO: Lommetyverier øker med 30 prosent første halvår og politimester Anstein Gjengedal og Oslopolitiet går nye veier for å få bukt med problemet. Foto: FOTO: ANDERS AUBERG

Oslo står for nesten 25 prosent av alle kriminalitet i Norge og lommetyverier øker med 30 prosent.

OSLO: Dette viser Oslopolitiets krimstatistikk som ble offentliggjort i dag.I første halvår 2012 ble det registrert 45.690 anmeldelser i Oslo, en økning på 8,2 prosent eller 3450 flere anmeldelser enn på samme tid i fjor.

Selv om det er registrert en økning av kriminaliteten ser politimester Anstein Gjengedal en forbedring på lengre sikt.

– Sett i lys av befolkningsveksten er jeg fornøyd med at antallet anmeldelser har gått ned fra rundt 100.000 i året i 2000. Tross økningen siste halvår vil jeg påstå at Oslo er en trygg by, sier Gjengedal til dittoslo.no.

3 av 4 skjer i Oslo

Det er vinningskriminaliteten som øker mest, og da spesielt lommetyverier som øker med hele 30 prosent første halvår. Dette kommer på toppen av økningen på 50 prosent i fjor. 75 prosent av alle lommetyverier i Norge skjer nå i Oslo.

– Dette er et storbyfenomen, Oslo er den eneste storbyen vi har i landet og vi har stor tiltrekningskraft på gjenger fra utlandet, sier Gjengedal.

LES OGSÅ: Oslopolitiet øker politistyrken for å knekke de kriminelle

Ekstra innsats

Politiet oppretter nå en egen enhet som skal jobbe med problematikken.

– Vi hadde noen færre lommetyverier i mai, men nå har det tatt seg opp igjen. Derfor oppretter vi en egen gruppe som skal være operative fra tidlig høst. De skal blant annet jobbe med å kartlegge miljøet, sier Anstein Gjengedal.

Politiet pågrep denne uken 19 lommetyver. 12 av dem var rumenske statsborgere.

– De opptrer i gjenger og kommer fra Sør-Europa og oversvømmer oss, sier Gjengedal som kommer med en klar oppfordring til folk om å passe på:

– Vi er veldig flinke til å passe på når vi er i utlandet, men nå må folk være påpasselige her hjemme også, spesielt på trafikknutepunkter i rushtiden, oppfordrer politimesteren.

Innbruddssuksess

Politiet har registrert en markant nedgang (11,6 %) i antall innbrudd i bolig. Fra toppårene 2008–2009 er reduksjonen på hele 70 prosent.

– Da satt vi ned en gruppe på Majorstua politistasjon som samarbeidet med andre politidistrikt og Grenseløs i Vestfold. Vi håper på tilsvarende resultat fra gruppen som skal jobbe med lommetyverier, sier Gjengedal.

Positivt med mer familievold

Det har også vært en klar økning i voldssaker, og da spesielt familievold, som har en økning på 34 prosent.

Alle politistasjonene i Oslo har nå en familievoldskoordinator og området er prioritert. Gjengedal synes økningen i antall anmeldelser er positiv.

– Her er det store mørketall. Økningen er ønsket og vi tror at flere nå anmelder saker, sier Gjengedal.

Oppklarer færre saker

Oslopolitiet oppklarte 24 prosent av anmeldte saker i første halvår, mot 26,8 prosent i fjor.

Politimester mener reduksjonen i oppklaringsprosenten ikke har noen ting med 22. juli og ressurser å gjøre, men tillegges en kriminalitetsutvikling som gir politiet lite å jobbe med.

– Dette har sammenheng med en stor andel vinningskriminalitet, og da spesielt grovt tyveri fra person på offentlig sted. Ofrene er ofte frastjålet ting uten at de vet om det og vi har få eller ingen spor å gå etter. Vi vil ha en lav oppklaringsprosent i Oslo, sier Anstein Gjengedal.

Slutter 31. august

Gjengedal går nå mot slutten på sine 12 år som politimester i Oslo. Først er det litt ferie før siste økt gjøres unna mot sluttdato 31. august.

–Det har vært en interessant, krevende og utfordrende jobb. Men jeg har trivdes. Jeg er heldig som er politimester i Oslo med så mange hyggelige og dyktige medarbeidere som sørger for at vi har en trygg hovedstad, sier Gjengedal.

LES ET LENGRE INTERVJU MED POLITIMESTEREN HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.