*Nettavisen* Nyheter.

Opprør mot serveringssted i Torshovparken

I PROTEST: Uteserveringen i Torshovparken skaper reaksjoner. Jorun Andersen, Heidi T. Smolan og Grete Bakke er forarget over bygget i bakgrunnen. Barna Oda Emine Andersen (11), Iver Tangen (10) og August Haugen (10) støtter opp. Foto: Foto: Lars Weimoth

Uteserveringen har skapt harme blant beboere i området. Den skulle vært fjernet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKEPTISK: Politikeren Fernanda Nissen (1862-1920) var parkutvalgets første formann. Med ryggen til paviljongen og uteserveringen følger hun likevel med på det som skjer i Torshovparken. Foto: Foto: Lars Weimoth

Klikk på bildet for å forstørre.

DELT: Det er delte meninger om plassering, utseende og nytteverdi av bygget som har fått midlertidig plass i Torshovparken. Foto: Foto: Lars Weimoth

Klikk på bildet for å forstørre.

OMSTRIDT: Vi møtte kjøkkensjef Kaare Gundersen og daglig leder/styreleder Jørn Elisenberg i Torshovparken Uteservering AS i fjor sommer før åpningen. Elisenberg er ikke overrasket over de negative reaksjonene. Foto: Arkivfoto: Lars Weimoth

TORSHOV: I fjor ble det satt opp en brakke med kjøkken og toaletter, samt en romslig terrasseplatting i Torshovparken. Stedet selger enkle matretter, har skjenkebevilling og kan holde åpent fra april til oktober.

Utover denne perioden skulle byggene fjernes.

Uteserveringen er et midlertidig tiltak med varighet på to år. Prosjektet ble enstemmig vedtatt i bydelsutvalget i Bydel Sagene og tillatelser gitt av Plan- og Bygningsetaten (PBE) 8.12.2011.

LES SAKEN: Åpner uteservering i Torshovparken

Etter den første sesongen har motstanden og protestene økt. Flere innsigelser kom allerede i forbindelse med behandling av skjenkebevillingen.

– Forringer det vakre

Jorun M. Andersen bor i Lilleborggata. Hun er så misfornøyd at hun sammen med naboene Vibeke Heiberg og Grete Bakke på høstparten i fjor forfattet et klagebrev til PBE. Styret i borettslaget Torshov KV. 16 har også klaget og vil ha tillatelsen inndratt og stedet fjernet umiddelbart.

– Det er en utbredt misnøye blant beboere i nærmiljøet. Vi vil ha den bort så fort som mulig, sier Andersen når vi møter henne i Torshovparken.

– Den er estetisk skjemmende, stenger for innsyn fra vest, er plassert i den beste akebakken og forringer det som er et vakkert og fint leke- og rekreasjonsområde, legger hun til.

Naboene Grete Bakke og Heidi T. Smolan nikker.

– Dette hadde aldri skjedd i Frognerparken. Vi vil bevare det frirommet dette alltid har vært. Jeg tror grunnleggeren av parken, Fernanda Nissen, vrir seg i grava, sier Smolan.

LES OGSÅ: Uteservering får bli i Stensparken

«Overprisa rekesmørbrød»

En gruppe har også startet Facebook-gruppen «Befri Torshovparken» på Facebook, i skrivende stund med 140 medlemmer. Eirunn Brofoss Skauge etablerte siden, og skriver blant annet følgende der:

«Vi sier «gjerne det» til uteservering i parken, men et rungende NEI TAKK! til denne uheldige kombinasjonen av elendig arkitektur, antikvarisk meny og overprisa rekesmørbrød. Om du elsker parken vår, boikott trekassa».

– Jeg har ikke laget siden som en politisk protest, men ville synliggjøre misnøyen og et sted der andre kunne gi sin tilslutning, sier Torshov-beboer Brofoss Skauge til dittOslo.

Innleggene er mange og det reageres særlig på at byggene uteserveringen består av, ikke fjernes fra oktober til mars. Dette var et vilkår i tillatelsen gitt av PBE.

Forventet motstand

Styreleder og dagligleder i Torshovparken Uteservering AS, Jørn Elisenberg, er ikke overrasket over motstanden:

– Nei, det er som forventet. Folk har ulike meninger. Jeg har fått mye positiv respons også, sier Elisenberg, som eier en leilighet i nærområdet.

Til daglig er han politijurist i Oslo. Elisenberg driver også et par serveringssteder i Halden.

Hvorfor er ikke byggene fjernet slik tillatelsen sier?

– Jeg forholder meg til offentlige myndigheter. Min dialog har vært med folk i Bydel Sagene og jeg føler jeg hadde dem på min side i at det var fornuftig å la rigget stå. Men da vi søkte PBE om dette i høst, fikk vi avslag.

Det omtalte avslaget kom 27.12.12, mens det 19. februar i år ble gitt et pålegg om å fjerne bygningene på riggplassen innen 18. mars. Dersom pålegget ikke er etterkommet til da, vil det utløse en tvangsmulkt på 10.000 kroner.

– Meningsløst å fjerne

På Facebook har noen kommentert at de mener Elisenberg trenerer.

– Jeg har benyttet meg av adgangen til å klage på disse avgjørelsene, sier Elisenberg, som synes det er meningsløst å fjerne rigget nå som det er få måneder igjen til sesongen.

Synes du all motstanden mot uteserveringen er trist, Elisenberg?

– Det er greit at folk engasjerer seg, men jeg kan ikke bry meg for mye om hva folk sier. Og Facebook kan jeg ikke så mye om, sier Jørn Elisenberg som opplyser at han ønsker å drive uteservering også utover de to årene prøveprosjektet varer.

Avdelingsdirektør for kultur og nærmiljø, Morten Nordlie i Bydel Sagene, bekrefter at de så praktisk på punktet om fjerning av riggen utenom sesong:

– Ja, som forvalter av parken ser vi at den er sårbar, og at en fjerning med biler og utstyr ville medføre mer slitasje enn å la det stå. Etter at vi forhørte oss med PBE, opplyste vi eier om at dette måtte omsøkes, sier Nordlie.

Ville skape «positivt liv»

Nordlie har registrert flere klager på uteserveringen og understreker at det er et midlertidig prosjekt over to år.

– Vi har fått med oss protestene. Nå jobber vi mot å levere en evaluering til bydelsutvalget rett over sommeren. Da vil det tas stilling til om prosjektet får fortsette eller ikke, sier Nordlie og utdyper:

– Bakgrunnen var at vi ville skape positivt liv i parken. Det hadde kommet bekymringsmeldinger om mange «løse fugler» i området på kveldstid, og naboer følte utrygghet for seg og barna sine.

Hva synes du om uteserveringen? Har det vært slik dere håpet så langt?

– Det har vært litt surr og rør, det har det. Intensjonen er god. Vi ønsket å prøve det ut. Jeg har også respekt for argumentene om at akebakken er litt hindret og at enkelte synes bygget er stygt. Det blir viktig å se hvordan det går nå i sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag