RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra venstre Alf Kinnebergbråten, Wenche Fredriksen, Else Berg, Brit Olberg, Gunvor Johnson, Egil Bruun og Arne Bergstrøm. – Vi vil benytte anledningen til å redde balkongene våre, sier de.
Fra venstre Alf Kinnebergbråten, Wenche Fredriksen, Else Berg, Brit Olberg, Gunvor Johnson, Egil Bruun og Arne Bergstrøm. – Vi vil benytte anledningen til å redde balkongene våre, sier de.

Opprør på Keyserløkka sør

Eldre beboere på Keyserløkka sør frykter at de mister den direkte adgangen til balkongen.

KEYSERLØKKA: De gamle blokkene fra tidlig 1950-tall skal rehabiliteres. Generelt skal alle balkonger byttes ut. Ifølge beboerne vi har snakket med, planlegges det å fjerne balkongene i første etasje til fordel for en platting på bakkenivå. På spørsmål om hvordan en slik løsning blir tatt imot, får Østkantavisa kontant svar.

– Helt sprøtt! Jeg har kjøpt leilighet med balkong. Og den vil jeg ha. Jeg vil ikke sitte på utstilling på en platting. Jeg vil nyte kaffen i fred, tordner Wenche Fredriksen.

Else Berg (90) vil også ha privatlivet sitt i fred.

– Forferdelig hvis vi mister balkongene. Den skal vi ha! Ellers kan jo tyver komme og gå som de vil, frykter hun.

Lett tilgang

Beboerne peker på det faktum at balkongen gir lett adgang til frisk luft og avslapning. De ser med skrekk og gru på å måtte stige ned flere trappetrinn. En balkong over bakkenivå gir privatliv, noe en platting ikke vil gi, påpeker de. Flere er også redd for å eksponere leiligheten sine for innbruddstyver.

– Nå må de ta hensyn til de gamle beboerne, ikke bare de nye. Jeg har bodd her store deler av livet. Det vil bli vanskelig for de eldre å komme seg ut. Vi frykter de får dårlig tilgjengelighet. Mange har jo flytta ned til første etasje grunnet problem med å komme seg opp og ned trapper, påpeker Egil Bruun.

– Borti veggene. Da vi flyttet hit var det ikke balkong i første etasje. Urettferdigheten ble påpekt, og til slutt bøyde Obos av, minnes Alf Kinnebergbråten (90), som har bodd her siden starten.

STYRET: - SAKEN ER KONFLIKTFYLT

Handikapforbundet på banen

Norges Handicapforbund er gjort kjent med platting-forslaget. Birger Nymo, bygningsteknisk rådgiver, slakter planene. Han viser til reglene for universell utforming, nylig innført diskrimineringslov, og nytt ledd i plan- og bygningsloven, på trappene i løpet av 2010.

– Alt peker i en retning, nemlig å gjøre tilgjengeligheten bedre for funksjonshemmede. Her går styret i motsatt retning. Det virker veldig kortsiktig, sier Nymo til Østkantavisa.

– Nå kan de gå rett ut fra stua til altanen og nyte frisk luft og sol. Dersom de må ned en trapp for å komme ut, blir tilgjengeligheten sterkt redusert. Her gjør man forholdene mye verre enn de strengt trenger å være.

– Hvilken løsning vil forbundet anbefale?

– Når balkongene skiftes ut må de være tilstrekkelig store. Manøvreringssirkel for en rullestol må være minimum 1,5 meter, slik at du kan snu og kjøre inn igjen med fronten, sier han.

– Dersom vi blir bedt om det, kan forbundet legge frem sak for styret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere