RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opptatt av føflekker

I over 15 år har dr. Samuel Nasrala fra Munkerud vært opptatt av føflekker, og når han sier at vi skal ta de små flekkene på huden på alvor, er det all grunn til å følge rådene hans.

Munkerud/Lambertseter/Karlsrud: Omtrent alle oppdager små flekker på huden - føflekker, og når vi ser slike, er det viktig å få undersøkt dem, sier Nasrala.

For de små flekkene kan være kreftceller, og dette er en stygg sykdom om man kommer for sent.

Pass på huden

Hudlegen har kontor både på Lambertseter og Karlsrud, og det er ikke få pasienter han har innom for å forsikre seg om at oppdagelse på huden ikke er farlig.

I fjor hadde jeg en dag på Lambertseter apotek hvor man raskt kunne få undersøkt føflekker, og på noen formiddagstimer var 60 personer innom.

Fredag 1. juni har han tilsvarende undersøkelsesdag samme sted, så da er det bare å møte opp.

De t er nå når vi skal begynne å sole oss, det er viktig å passe på huden, sier Samuel Nasrala.

Vi vil helst bli fort brune, og kroppen vår har godt av sol. Men jeg kan ikke få advart sterkt nok; huden vår tåler ikke plutselig overgang fra å ha vært tildekket gjennom hele vinteren til plutselig å få en stor dose UV-stråler.

Damene flinkest

Om vi skal følge hudlegens råd, bør vi være svært forsiktig med soling mellom kl. 11 og 14.

Og når vi reiser til Syden, er det ekstra viktig å ta det pent. En ting er at det både er ubehagelig og vondt å bli solbrent, men det er også farlig. For det er når pigmentene i kroppen blir aktivisert ved stråling, føflekkene kan komme. Og utvikles kreftceller i disse, går det i blodet, og da er det fare på ferde.

Undersøkelse er fort gjort.

Jeg har et lite instrument som når jeg titter i, raskt gir svar på spørsmålet om føflekken er farlig.

All grunn til å være oppmerksom altså.

Damene er flinkere enn menn til å ta dette på alvor, og farlige flekker kommer oftere på unge enn eldre. Men uansett - oppdager man en føflekk og den vokser, er det om å gjøre å ta kontakt med lege så fort som mulig, sier Samuel Nasrala.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere