Oppussing i dass

Entreprenøren som jobbet med oppussing av bad på Akerli borettslag gikk konkurs. Beboere må leve med "utedo" i to måneder til.

Kalbakken: Akerli borettslag består av 406 leiligheter. Borettslaget påbegynte arbeidet med oppussing av våtrom i 2005. Det ble forventet at arbeidet skulle være ferdig før jul i år. Det gikk ikke som planlagt. Utenfor blokkene på et av tunene står en conteiner med provisorisk dusj og toalett.
Det er ingen utedo i klassisk forstand. Dette er et dusj- og toalettanlegg som er satt opp til bruk for beboerne mens arbeidet pågår, sier prosjektleder Lars Iddeng i Obos-prosjekt.
Han forventer at arbeidet skal stå ferdig i slutten av februar 2007.

Nesten ferdig

Firma A. Stenberg og sønn som jobbet med oppussingen av badene leverte boet fredag 13. oktober. Til sammen ble da 32 leiligheter berørt av konkursen. Iddeng opplyser at han ante uro i begynnelsen av oktober. Han la merke til leveransevegring hos flere av underleverandørene.
Da snakket vi med de ansvarlige i A. Stenberg og sønn, og ba dem om å gjøre noe med leverandørgjelden eller levere inn boet. Da var firma allerede insolvent og det var for sent å gjøre noe. 32 leiligheter var direkte berørt av dette. I 20 av leilighetene gjensto det svært lite arbeid før de var helt ferdig.
Det er beklagelig at de måtte vente i to ekstra uker før arbeidet ble ferdig.

Mareritt

Alt arbeid i Akerli borettslag opphørte 13. oktober. Dermed innledet Obos-prosjekt et kappløp med tiden for å finne en entreprenør til å overta arbeidet på kortest mulig varsel.
Det var et mareritt. Vi jobbet 24 timer i døgnet for å finne en ny entreprenør. Samtidig forsvant flere av de beste arbeidere til andre firmaer. I denne bransjen er det lett å skaffe seg ny jobb raskt.
Samtidig som byggeplassen sto tom for folk, begynte tyverier av byggematerialet. Det så mørkt ut en stund.
Heldigvis klarte vi å starte arbeidet på nytt kun to uker senere. Konkursen har kostet oss en del, men det medførte ingen ekstrakostnader for beboere, sier Iddeng.

Frustrasjon

Arbeidet som etter planen skulle være ferdig før jul ble forlenget med to måneder. Iddeng sier han forstår at beboere er oppgitt og frustrert.
Det er klart at noe slik medfører stor frustrasjon hos folk som bor her. De må leve lenger med en byggeplass rett utenfor inngangsdøren. Det ubeleiligh, støvete og støyfullt.
Han mener at informasjonsarbeidet om situasjonen var forholdsvis bra.
Vi hadde ikke kapasitet til å svare på hver enkel henvendelse, men vi har hatt beboermøte der vi orienterte om situasjonen så snart vi hadde oversikt. I tillegg har vi laget et informasjonsskriv som vi delte ut til beboere.

Hemmelighet

Konkursen var en godt bevart hemmelighet i lang tid. Ingen visste hvor vanskelig situasjonen til A. Stenberg og sønn var. Det 90 år gamle familieforetaket hadde på forhånd gode skussmål.
Samme dag som firmaet leverte boet, kjørte vi en kredittsjekk via to av landets ledende firmaer innenfor dette. Vi fikk som svar at de hadde utmerket kredittverdighet. Det samme svaret fikk vi tre dager etter at boet var levert, sier Iddeng.
Han mener det ikke er uvanlig at familieforetak jobber mye lenger enn det de har mulighet til.
Det minner litt om spilleavhengighet. De satser fremdeles selv om de selv vet at de burde ha gitt seg for lengst, sier Iddeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.