*Nettavisen* Nyheter.

Ordførerkandidat kom for å lære om barn og unge

Fra venstre: Anne Ustrud-Svendsen, Marianne Borgen (SV), Anne Lehne og Tonje Bjåland (SV) mener voksne som mistenker at barn ikke har det bra ikke må være redde for å gripe inn. Foto: foto: Live sandven slettebø

En lavere terskel for å si ifra når barn og unge ikke har det bra var konklusjonen da ordførerkandidat, Marianne Borgen (SV), besøkte Familiens Hus på Ullern.

Ullern: – Det finnes vold og overgrep i alle typer familier.. Også på Ullern hvor mange hjem er såkalte vellykkede. Jeg er derfor kommet for å lære mer om vestkanten og hvordan det jobbes for å gi barn og unge her et bedre vern, fortalte Borgen som selv er bosatt på Østensjø.

Del på Facebook

Sammen med Tonje Bjåland (SV) møtte hun Anne Ustrud– Svendsen, spesialkonsulent for barn- og unges psykiske helse, og kordinator på Familiens Hus, Anne Lehne, til samtale om hvordan barn og unge i bydelen skal få en best mulig hverdag. De ansatte på huset tilbyr blant annet Ullern-innbyggerne åpen barnehage, barseltreff, veiledning for foreldre og tilbud til barn som pårørende.

Meld ifra før

I september la Usterud-Svendesen frem en rapport for risikoutsatte barn og unge i bydelen.

Et oppsiktsvekkende funn var at barnevernet mottar flere bekymringsmeldinger fra politi, skoler og foreldre enn hva de gjør fra helsestasjonene og barnehagene. Det var derfor enighet på Familiens Hus at det nå må jobbes for en lavere terskel for å si ifra, selv ved liten mistanke.

– Det er viktig at alle som møter unge i dag vet hvordan de skal tolke eventuelle faresignaler og hvordan de skal forholde seg til ulike familiesituasjoner. Dette er noe vi ønsker økt fokus på, vektla Usterud-Svendsen.

Hun understrekte at Familiens Hus også jobber for at det skal bli en lavere terskel for foreldrene selv å oppsøke hjelp.

– Foreldre kan komme hit for en samtale eller veiledning. Det trenger ikke å være alvorlige ting. Ofte er det godt å bare få noen å lufte tankene sammen med. Det er også lov å bare komme for en kaffekopp, fortsatte hun.

– Sprett champagnekorken

Borgen, som selv har lang fartstid i Redd Barna, viste stor interesse for hva som foregår på Familiens Hus. Ordførerkandidaten refererte til historier hvor ordvalg og blikk gjorde utslaget for om barn åpner seg eller ikke. Samtidig understreket hun at det kanskje er en høyere terskel for å sende videre bekymringsmeldinger for barn av ressurssterke foreldre.

– Jeg tror mange voksne er redde for å bry seg. De gjelder både på skolen, i barnehagen, som nabo eller familie. Hvis man sender en bekymringsmelding for et barn til for eksempel barnevernet, er det jo bare en lettelse hvis man tar feil. Da er det virkelig grunn til å sprette champagnekorken, sa hun.

Borgen avsluttet med at dette også er smart politikk.

– Hvis vi klarer å kommunisere med barna og bruke hjelpeapparatene rundt oss på en fornuftig måte, vil vi bedre sikre barnas rettigheter om en trygg hverdag. Familiens Hus er et godt tiltak for en slik politikk som jeg ønsker, avsluttet hun.Familiens Hus:

Adresse: Hoff terrasse 20.

Åpningstider: mandag til fredag fra klokken 08.00 - 15.30.Åpen barnehage:

Åpningstider: tirsdag, torsdag og fredag fra klokken 09.00 - 14.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.