*Nettavisen* Nyheter.

Organisasjon for byens grønne lunger

Lokale grøntaksjoner samles for å sette engasjement i system. Et nettverk med grønt fokus skal hindre at byen langsomt spises opp av mur og Leca.

Oslo: - Utbyggere og planmyndighetene forgriper seg på grønne lunger over hele byen. Dette er ikke et lokalt problem, men det angår hele Oslo. Derfor må vi som bryr oss stå sammen, sier Margrethe Geelmuyden.

Hun representerer "Aksjon Vern Husebyskogen", og gjennom sitt engasjement fikk hun kontakt med ildsjeler i tilsvarende grupperinger i de ulike bydelene. Tirsdag sist uke møttes aksjonsgrupper fra hele Oslo i Friluftsrådets lokaler i Oslo for å lære av hverandre og lage en plan for videre samarbeid. Geelmuyden er ikke i tvil om at gruppene fra hele Oslo i fellesskap vil stå sterkere enn lokale aksjoner i nærområdene.

- Debatter i lokale saker blir kvalt av politikere. De avfeier det med at "naboaksjoner er vi vant til, så det takler vi". Når vi står sammen ønsker vi å synliggjøre at dette ikke er bare lokale problemer, men et tema for hele Oslo. Aksjonister er ofte selvlærte, så ved å veksle erfaringer kan vi lykkes bedre.

Vil se helheten

Mange ildsjeler kan skape brann, og sammen skal de bruke hverandres erfaringer til å synliggjøre presset på grøntområdene i byen.

- De som bygger ut utøver en splitt- og hersk- teknikk. Hele byen blir angrepet. Det offentlige forgriper seg på friområdene som skal være en garanti for fremtidige generasjoners helse og trivsel. Når naboer protesterer blir de satt i bås som motstandere av barn eller gamle eller amerikanere. Det er ikke det det handler om. Dette handler om å se helheten i det som skjer i byen vår, forteller Geelmuyden som ser med stor tro på det som skal skje fremover.

- Snart har vi en situasjon der unger ikke finner en grønn flekk, der de eldre ikke lenger har et mål for kveldsturen sin. Hvis det fortsetter sånn blir Oslo ikke det Oslo vi ønsker oss - og heller ikke det Oslo som politikerne legger ut om i sine festtaler. Det henger ikke sammen, for dårlig folkehelse er det dyreste som finnes.

Hundremeterskoger

Regjeringen og bydelene fokuserer stadig på fysisk aktivitet, spesielt for elever i skolen. Stadig ser vi prosjekter der friluft og bevegelse står sentralt.

- De ber oss bevege oss, og så fjerner de alle de lokale små hundremeterskogene de snakker om, hvor er logikken i sånt? Politikere feirer når de vinner over naboene i en aksjon. Det de i virkeligheten gjør er å bevise sin egen elendige planlegging. 5,3 prosent av Oslos rekreasjonsområder er bygget ned på sju år. Det vitner om et angrep som krever vår innbitte kamp, sier Geelmuyden på vegne av gruppen fra "Vern husebyskogen".

Sammen med aksjonister fra Sinsenparken, Geitemyra, Voldsløkka, Groruddalen, Huken, Keyserløkka og Akerryggen skal de utover våren ruste opp nettverket - til kamp for det grønne i Oslo.

Målet deres er å bryte ut av "sinte-naboer"-stempelet og få skapt en debatt om miljøvern og byplanlegging.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag