RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oscar-vinnende «Kon-Tiki»-versjon klar for visning

En restaurert versjon av Kon-Tiki vises til helgen på Cinemateket.
En restaurert versjon av Kon-Tiki vises til helgen på Cinemateket. Foto: Promo
Nesten 63 år etter at dokumentaren om Kon-Tiki-ekspedisjonen hanket inn Norges første Oscar-statuett, skal vinnerversjonen endelig vises her hjemme.

SENTRUM: Førstkommende mandag er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født, og i helgen skal den nyrestaurerte filmen vises på Cinemateket i Oslo. Nasjonalbiblioteket startet restaureringsarbeidet for flere år siden.

– Vi hadde flere kopier av den norske versjonen fra 1950 og én av den engelske versjonen. Alle kopiene var veldig slitte, forteller forskningsbibliotekar Bent Bang-Hansen.

– Vi antok at det var den engelske versjonen som fikk Oscar, og bestemte derfor at denne skulle restaureres. Så startet jakten på negativet til filmen, og etter lang tids leting fant vi den i MoMA i New York.

Men filmen som dukket opp i New York, var ikke den kjente, med introduksjon av BBCs Richard Dimbleby. I stedet var det den amerikanske skuespilleren Ben Grauer som sto for introduksjonen.

– Det er denne versjonen av filmen som ble vist for Oscar-akademiet, og som lå til grunn for at den ble tildelt Oscar for beste dokumentarfilm i 1951, sier Bang-Hansen, som sier det «svært gledelig» å kunne vise denne versjonen for et norsk kinopublikum for første gang. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere