RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oscarvinner signerte dvd i Vika


Produsent Lars Hellebust fra Oscargate på Frogner, signerer dvd-er med «Peter og Ulven» til publikum.
Produsent Lars Hellebust fra Oscargate på Frogner, signerer dvd-er med «Peter og Ulven» til publikum.
Den Oscarvinnende filmen «Peter og Ulven» ble vist til levende musikk lørdag.

VIKA/RUSSLAND: Den russiske komponisten Prokofjevs musikk, skrevet til eventyret Peter og Ulven, var i helgen gjenstand for musisk glede i Konserthuset. Den Oscarvinnenede animasjonsfilmen hadde visning med levende musikk, fremført av Oslo filharmonien.

Handlingen foregår som følgende: Peter bor i en rønne med solid gjerde rundt. Bestefaren nekter ham å gå utenfor gjerdet der den vakre skogen er. For der holder ulven til! Vennene til Peter er en kråke som ikke kan fly, en vimsete and og en forspist pus. Ulvesnacks! Hvordan skal dette gå?

Perfekt opplegg

Prokofjevs musikk er skrevet spesielt til dette eventyret. Da komponisten hadde lest historien ferdig, satte han i gang. Genistreken hans var å gi hver enkelt rollefigur sitt eget hovedinstrument og musikalske tema. Dermed er stemningen satt straks Peter kikker inn i skogen og dyrene dukker opp. Lett å følge med i handlingen altså, selv om ingen sier et ord.

Gamle bestefar spilles av en fagott, trekkfuglenes stemmer spilles av klarinetter, ulvens stemme er et horn, andestemmen er et horn osv. Dirigent Frank Strobel er ekspert på å dirigere filmmusikk.

Forteller Jannike Kruse innledet med å forklare «Benjamin Brittens «A young person's guide to the orchestra», som på en morsom måte gjør ungene kjent med alle instrumentgruppene i et orkester. Lurt å få med seg før man ser selve animasjonsfilmen i klassisk stil.

Litt skummelt her og der! Noen begynte å gråte da det så ut som om ulven skulle bli skutt og slaktet. Noen gråt da Peters bestevenn anda ble spist i en jafs! Nam nam - andeburger! Historien er nok litt nifs for de aller minste.

Lokalavisens utsendte måtte svelge hardt da andas siste fjær dalte ned ved siden av gutten. Men storyen har mye humor også. Etter forestillingen ruslet ulven og anda rundt i gangen i nylonpels. Ungene styrtet bort til dem. Ulven var levende! Gudskjelov. Og de flokket seg rundt anda, for å klappe og klemme:

- Du ble ikke spist på ordentlig, vel? Aldri har en tøy-gakk-gakk fått så mange klemmer!

Stor innsats, stor suksess

«Peter og ulven» er prisbehengt så det holder. Oscar for beste animerte kortfilm, to priser fra Annecy og diverse andre prestisjetunge festivalpriser.

Alle vil se Peter som må overvinne sin egen frykt i møte med den angivelig skumle ulven. Men den var jo bokstavelig talt sulten som en skrubb, og fulgte instinktet sitt! Først blir Peter sint på den, og klarer å fange den. Bestefaren kjører Peter og ulven til slakteren for å selge det stakkars dyret til en grum skjebne. Peter kikker inn i vognen der ulven sitter fanget, og møter blikket dens. Da bare vet han at han må slippe ulven fri. Det gjør han! Ulven klarer å stikke av, og det ble en lykkelig slutt.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere