RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredag 31. juli klokken 09.00 i Oslo. Robert Hagen (til venstre) og Øystein Davidsen med schæferen Tempus i bånd.
Fredag 31. juli klokken 09.00 i Oslo. Robert Hagen (til venstre) og Øystein Davidsen med schæferen Tempus i bånd.

Oslo - Hemsedal på åtte dager

26 mil på åtte dager. Det ble en real tur da Robert Hagen og Øystein Davidsen tok beina fatt fra Oslo til Hemsedal.

NORDSTRAND/GOL: Fredag 31. juli startet Robert Hagen fra Nordstrand og Øystein Davidsen fra Grefsen på sin hittil lengste fottur.

Bakgrunnen for påfunnet var en samtale svogerne hadde rundt juletider.

Øystein har en hytte i Hemsedal, og han snakket om at han hadde lyst til å gå hjemmefra til hytta. Det er så kjedelig å kjøre bil, da ser man jo ikke hva som er innenfor skogene, forteller Hagen som i sin tur foreslo at de skulle gjøre alvor av planene.

Og slik ble det. Et halvt år senere stod to karer fra Oslo, samt schæferen Tempus, klare for sommerens store utfordring - en fottur fra Oslo til Hemsedal.

Den lengste turen jeg har gått tidligere var kanskje fem timer lang, ler Hagen nå vel hjemme på Nordstrand.

Tøft terreng

Robert Hagen forteller at de var forberedt på at det ville bli en tøff tur.

Vi visste at vi kom til å få gnagsår og vondt, men det ble kanskje enda verre enn fryktet. Jeg fikk betennelser i begge akillessenene på tredje dagen. Jeg hovnet opp og fikk ikke på meg fjellstøvlene, forteller han.

Men å bryte var ikke aktuelt. Et par lettere sko ble alternativet. Turgåerne hadde nok også undervurdert turens lengde.

Vi hadde sett for oss å gå cirka fire mil om dagen, men én dag var vi nede i halvannen mil da vi måtte gå over et fjell, forteller Hagen.

Store nedbørsmengder gjorde også sitt til at det gikk saktere enn planlagt.

Noen steder var bekkene og elvene så store at vi måtte felle trær for å komme oss over. I en av løypene var det halvannen meter vann å tråkke gjennom. Men de siste tre dagene hadde vi dårlig tid så da gikk vi i snitt fire mil om dagen.

Overnatting

Om nettene sov herrene fra Oslo i telt eller i en av turistforeningens hytter. En terrasse ble også brukt og en hjemmesnekret carport. Men mest minnerikt var kanskje natten i en låve.

Det var nord for Hønefoss. Vi ringte på hos en bonde sent om kvelden og spurte om vi kunne få låne låven for natten, ler Hagen.

Det var ikke fritt for at bonden var litt skeptisk til synet av to skjeggete veifarende karer med en svær hund. Men etter en prat skjønte han at de var fornuftige mennesker og lot dem bruke låven for natten.

Utenom slit, betennelser og ømme kropper, forteller turgåerne om en minnerik opplevelse.

Det var selvsagt flott å være i naturen, og vi kom over noen fjell på 11-1200 meter. Vi fikk ikke se de store dyrene, men noen fiskeørnreir så vi. Og dessuten koste vi oss veldig da vi hadde pauser og når vi endelig slo oss ned for kvelden. Det å ta seg et bad og litt mat etter en lang økt, er helt fantastisk.

Endelig fremme

Men det aller beste var kanskje å komme frem.

Det var veldig greit å komme frem til hytta i Hemsedal. Der var barn og kjærester som ventet med champagne, sier den hjemvendte fotturist som tross noen veldig hovne ankler ikke angrer et sekund på turen.

Det har vært en opplevelse og det jeg tror jeg har lært mest av, er hvor mye man egentlig har å gå på. Man er egentlig ikke sliten, selv om det var vondt for hvert tråkk klarte vi alltid å komme oss gjennom dagen, sier han.

Derimot blir det nok ikke en årlig tradisjon å gå til hytta.

Vi får sikkert mange fine dagsturer, men nå er dette gjort. Vi gjør det nok ikke igjen, sier Hagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere