RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Oslo – skandalenes hovedstad»


Flexus, Tøyenbadet og Holmenkollenutbyggingen er eksempler på dårlig styring av det sittende byrådet, mener Arbeiderpartiets janne Svegården.
Flexus, Tøyenbadet og Holmenkollenutbyggingen er eksempler på dårlig styring av det sittende byrådet, mener Arbeiderpartiets janne Svegården. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Høyre og byrådet i Oslo har gang på gang i denne valgkampen hevdet at Arbeiderpartiet ikke klarer å gjennomføre sine valgløfter uten å innføre eiendomsskatt. De sier at AP i sine alternative budsjetter operer med penger som ikke finnes.

Del på Facebook

Det som imidlertid Høyre utelater å si noe om er hvor mye penger som er blitt sløst bort på dårlige anskaffelser og konsulenter som skal granske skandalene. Bare i denne bystyreperioden er ca. 1,5 milliarder kr brukt til å dekke kostnadssprekker for prosjekter som i hovedsak skyldes dårlige anskaffelser og budsjett overskridelser. Her er det mange eksempler. IKT-skandalen, Flexus, Tøyenbadet, Holmenkollutbyggingen, Taxi-skandalen, TT-skandalen, sykehjem i Spania m.fl. Da har jeg ikke tatt med kommunens nye søppelhåndteringsanlegg for kildesortering hvor kostnadene nærmest ble dobbelt så høye som bystyret ble forelagt. I 2010 brukte byrådet i tillegg 1,5 milliarder på private konsulenter i hovedsak for å rydde opp i de mange skandalene. Hvor stor summen er for konsulentbruken i hele 4-års perioden vet jeg ikke, men dette beløper seg nok til flere milliarder.

Det Høyre- styrte byrådet er svært opptatt av å benytte private leverandører til flest mulig av kommunens tjenester. Da burde byens innbyggere også kunne forvente at byrådet er profesjonelle når det gjelder innkjøp, avtaler og regelverk. Siden 2006 har kommunerevisjonen over 30 ganger avdekket at regelverket for offentlige anskaffelser ikke følges og granskningene viser at dette har kostet kommunen dyrt.

Arbeiderpartiet har gjennom flere år fremmet forslag i bystyret om å styrke kemneren med flere stillinger. Dette for å kunne drive en mer utstrakt kontrollvirksomhet og avdekke firmaer og bransjer som driver ulovlig og unnlater å betale skatt. De borgerlige byrådspartiene har dessverre latterliggjort disse forslagene.

Arbeiderpartiet mener at økt kontroll både vil gi kommunen økte skatteinntekter, samtidig som det er god næringspolitikk å rydde opp i bransjer som driver ulovlig. Taxi-skandalen er et godt eksempel på at en slik satsing gir resultater. En større satsing på næringsutvikling og mer ressurser til å hjelpe gründere og næringsdrivende vil også gi flere og mer robuste bedrifter.

Oslo kommunes årsberetninger viser at det hvert år er store ubrukte midler både til drift og investeringer. Etterslepet på vedtatte investeringer i kommunen var ved inngangen til 2011 på nærmere 5 milliarder. Dette utgjør mange sykehjem, skolebygg, idrettsanlegg og andre kommunale bygg og viser at byrådet dessverre ikke leverer innbyggerne det de lover. Jeg vil avslutte som jeg startet. En aktiv næringspolitikk og en god økonomistyring under Arbeiderpartiets ledelse vil gi byen det handlingsrommet som trengs for å gi innbyggerne flere og bedre tjenester- uten å innføre eiendomsskatt.

Janne Svegården
Bystyremedlem (AP)

Les mer om valget i Oslo her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere