Oslo AUF: – Høyre vil utrydde nynorsken

Oslo AUF-leder Håvard Vederhus.

Oslo AUF-leder Håvard Vederhus. Foto: FOTO: UTLÅNT

Valgfritt sidemål i Oslo vil bety døden for nynorsk som skriftspråk, mener Oslo AUF.

OSLO: – Høyre og utdanningsbyråd Torger Ødegaard burde ha høyere ambisjoner for Oslo-elevene enn dette, sier Oslo AUF-leder Håvard Vederhus.

Del på Facebook

Fjerne fransk og matte?

Han er lite imponert over at byrådet vil fremme et forslag for bystyret som vil gjøre sidemålsundervisningen valgfri på videregående.

Arbeiderpartiets ungdomsparti fnyser av Høyres argumentasjon, for forslaget.

– Resultatet fra prøveordningen i 2004–07 konkluderte med at elevene fikk et mer «positivt syn» på sidemålet. Ærlig talt; hvis det er alt det er å vise til har man ikke fått til mye, sier Vederhus.

– Høyre sier valgfritt nynorsk vil fjerne det dårlige forholdet mange elever har til nynorsk.

– Det er en merkelig argumentasjon. Da kan man si at vi skal fjerne fransk, fordi noen elever har et hatforhold til det. Eller at man skal fjerne matte. Et forslag som dette gjør ikke annet enn å bygge opp under oppfattelse av at nynorsk er ubrukelig, sier Vederhus.

Uten Oslo dør språket

– Ingenting i rapporten fra det forrige forsøket tilsier at elevene blir bedre i bokmål selv om de slipper nynorsk. Jeg ser dette som et rent valgkamputspill Høyre uansett ikke vil få gjennomslag for. Utdanningsdirektoratet sa tydelig ved forrige prøveprosjekt at dette ville de ikke gå videre med.

Vederhus mener nynorskens eksistens står i fare dersom man gir alle osloelevene mulighet til å velge det bort.

– Da vil nynorsken dø ut. Det er naivt å tro noe annet. Andelen nynorskbrukere blir stadig lavere. Det vil være et nasjonalt språkmessig tap, som jeg ikke tror Høyre egentlig står inne for.

AUF-lederen mener derimot at sidemålsopplæringen må fornyes.

– I dag kan man i praksis gå gjennom ungdomsskolen uten å lese nynorsk, selv om det ikke skal være sånn. Jeg mener at nynorskopplæringen må starte tidligere. Elevene må tidlig i 8. klasse bli kjent med nynorsk litteratur. Det vil styrke nynorskens omdømme, og det burde også være utdanningsbyrådens ambisjon, sier Vederhus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.