Oslo by night

Tror du at du kjenner Oslo som din egen bukselomme? I så fall kan en runde i Oslo-natta bli en helt ny opplevelse. Østkantavisa har tatt pulsen på nattelivet i hovedstaden.

SENTRUM: – Egentlig er jeg jo livredd for dette, men jeg har alliert meg med en av vaktene her som har lovet å sove ved siden av meg, sa Kjersti Kalvåg til Østkantavisa torsdag kveld.

Hun var en av til sammen 25 som valgte å tilbringe hele eller deler av natt til fredag utendørs i markeringa "Oslo Sleepover". Målet med markeringa var å rette fokus på Oslos bostedsløse. Arrangør Thomas Svane Søndergaard kalte fredag morgen aksjonen for en suksess.

– Ja, vi kan ikke si annet enn at dette var svært vellykka. Men det er jo et paradoks at politiet har kjørt forbi her for å passe på oss. Hadde det vært uteliggere som lå her, så hadde de blitt jaga, sier han.

Se bilder fra Oslos natteliv

– En grusom vinter

Og det kan blant annet Carina Moen (23) og Ramona Larsen (21) bekrefte. De to har bodd tre år på gata i Oslo, på tross av sin unge alder. Østkantavisa møter dem på Kirkens bymisjons lavterskeltilbud 24sju. Tilbudet er egentlig for dem som har så kalt dobbeltdiagnose, altså rus og psykiatri, men det er stille i kveld og Ramona og Carina har fått lov å komme inn for en kopp te, til tross for at de egentlig ikke faller inn under brukergruppa. De to er rusavhengige, og bor på gata.

– Det har vært grusomt denne vinteren. Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle bo ute i vinter, men...

Østkantavisa mener: Brutal virkelighet

Har ikke klær

Carina ser ut i mørket. Ramona lurer på om hun kan få en stillongs fra miljøarbeider Jon H. Brennekåsa.

– Vi har ikke så mye klær nå, men du kan få se gjennom det vi har, sier han.

– Det er så grusomt kaldt ute. Jeg har bare en tynn, tynn genser og jakke, sier hun.

Hva gjør dere når dere ikke får være her lenger?

– Da går vi vel rundt i gatene og prøver å holde varmen.

– Sover dere?

– Nei, det blir ikke noe søvn. Hvis vi sovner blir vi bare rana. Jeg har våkna uten sko. Noen stjal skoa mine mens jeg sov, forteller Ramona.

Hun forteller at det er en uke siden hun sist sov. Da var hun en natt hos søsteren sin. Det samme gjelder Carina, som fikk en natt på hotell for en uke siden.

– Hva med Natthjemmet eller hospits?

Der blir du bare rana for alt du har. Jeg har sovet på Natthjemmet en gang, og det gjør jeg aldri igjen, sier Carina.

De to forteller at det er vanskelig å få på plass på hospits, fordi de begge har kjærester. De vil gjerne bo sammen, men det får de ikke.

– Myndighetene sier at ingen skal trenge å bo på gata i Oslo, at det skal være et tilbud til alle. Hva tenker dere om det?

– Det der har jeg alltid hørt, men jeg skjønner det ikke. Man blir stua sammen med fem-seks andre på et rom og man blir rana hele tida, forteller Carina.

De to velger i steden gatelivet.

Ensomt liv

På tross av iskald vinter og få steder å sove. De opplever stadig å få frastjålet klær, mobiltelefon eller andre verdigjenstander. De forteller om barmhjertige eldre damer, som gir dem penger, samtidig som andre slenger med leppa etter dem.

– Det er bedre enn de som bare ser en annen vei og later som vi ikke finnes. Hvis folk slenger med leppa, så kan jeg i det minste svare, sier Ramona.

Er det noe hun har lært, så er det at livet på gata ensomt.

– Man kan kun stole på seg selv, men ikke alltid det heller, for man blir tvunget til å ta andre valg.

Prostitusjon

Vi forlater Carina og Ramona på 24sju, og går videre i Oslo-natta. Gjennom Skippergata, Kirkegata, Prinsens gate, Tolbugata og nedre del av Karl Johans gate. Gatebildet domineres av afrikanske kvinner, og tilropene deres levner liten tvil om hva de bruker natta til. Ei heller de enslige mennene som kjører eller går rundt i gatene. En kvinne og en mann spaserer stille ved siden av hverandre mot et hotell. Trolig ikke for å sove.

– Hei, kamerat! Are you looking for company?, roper en av kvinnene til oss.

Kameraet fotografen har med seg, eller at han går sammen med en kvinnelig journalist, virker ikke spesielt avskrekkende. Det gjør det imidlertid på enkelte av mennene.

– Jeg skal knuse kamereaet ditt, skriker en mann.

Tomme gater

Klokka har blitt drøyt tre. Utestedene har stengt, og majoriteten av folk har dratt hjem. I Karl Johan møter vi en av Kongens menn. Han sjangler.

– Jeg er litt full, sier han.

– Du er i uniform?

– Så klart har jeg uniform, sier han, og spør etter veien til et sted å overnatte for forsvarets menn. Vi kan ikke hjelpe han, og han sjangler videre, sammen med en minst like bedugget kamerat.

Så er gata stille igjen. Vi beveger oss vestover, tar veien om Aker brygge, Rådhusplassen og oppover mot Akershus festning. Gatene minner mest om en spøkelsesby, Oslo sentrum er tom, klokka er rundt halv fem.

Levende hummer

Etter å ha kjøpt en kaffe og varmet oss litt på 7eleven, tar vi turen nedover Karl Johan igjen. Nattarbeidere av en litt annen karakter enn de vi møtte tidligere har inntatt gata.

– Jeg har kjørt søppel i førti år. Da sier det seg vel selv at jeg trives, smiler Jan Harsvik. Sammen med kollega Igor Prudnikov er han i ferd med å tømme søplebøtter i Karl Johans gate.

– Vi har vært på jobb siden klokka 23, og vi går av klokka 07. Da har vi tømt rundt 300 søplebøtter i sentrum, forklarer Harsvik.

– Hva er det rareste dere har sett at folk har kasta fra seg?

– Hummer! Levende hummer. Det har vi funnet to ganger, smiler Prudnikov.

Det begynner å lysne, og vi tar turen opp mot Egertorget. De rundt 25 deltakerne på "Oslo Sleepover" har våkna, og sitter og ser på feiebiler, vareleveringer og en annen jogger som tar veien forbi. Natta har vært kald, og det har ikke vært spesielt mye søvn, forteller de. Mye lyder, nærgående feiebiler og fulle folk, som ikke ville la dem i fred, var blant forstyrrelsene natta gjennom. Men likevel var de blant de heldige. De hadde soveposer, liggeunderlag og tørre, varme hjem å komme tilbake til.

Se bilder fra "Oslo Sleepover"

– Du vet, man sier man kan kjenne igjen en narkoman på utseendet, men det er ikke heroinet som gjør at de ser sånn ut, det er dette livet. Livet på gata, sier initiativtaker, Thomas Svane Søndergaard.

Se bilder fra utepremieren på "Uteliggernes sang"


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag