*Nettavisen* Nyheter.

Oslo er olympisk kandidatby for 2022

ET SKRITT NÆRMERE: Oslo er nå et skritt nærmere et OL i 2022, etter at IOC besluttet at byen nå er offisiell kandidatby. Foto: Illustrasjon: Oslo kommune

IOC har bestemt seg: Oslo er med i kampen om OL i 2022.

OSLO: Som den eneste europeiske byen er Oslo nå kandidat til de olympiske og paralympiske vinterlekene i 2022.

Det ble besluttet av Den internasjonale olympiske komité (IOC) på et møte i Lousanne mandag 7. juli. I tillegg til Oslo og Norge, ble også de to øvrige gjenværende søkerbyene, Bejing i Kina og og Almaty i Kasakhstan, tatt med videre.

LES OGSÅ: Frp kan stoppe OL i Oslo

– Ikke overraskende

– Dette var ikke veldig overraskende, men er en bekreftelse på at vår søknad er sterk, sier byrådsleder og leder av søkerkomiteen, Stian Berger Røsland, i en pressemelding.

Oslos OL-søknad har nå passert statens kvalitetssikring og IOCs gjennomgang. Nå er det opp til Stortinget å avgjøre om man skal gi statsgaranti for et eventuelt OL. Denne avgjørelsen vil falle i løpet av høsten.

Dersom statsgarantien er på plass, må Oslo sende den endelige søknaden til IOC. Avgjørelsen om hvilken by som får arrangere vinterlekene om åtte år, kommer om ganske nøyaktig ett år, i juli 2015.

– Dersom storting og regjering bestemmer seg for at Norge skal sende den, har vi en historisk mulighet til faktisk å bli tildelt lekene etter at mange og sterke byer har trukket seg. Er det ett tidspunkt vi bør søke om OL er det nå, sier Røsland.

LES OGSÅ: Seks av ti sier nei til OL i Oslo

Norge blir lyttet til

Lederen av søkerkomiteen er klar på at Norge, som en stor vinteridrettsnasjon, blir lyttet til og at vi kan være med å utfordre og forme den olympiske bevegelse.

– Ingen nasjon har vunnet flere medaljer i vinterlekene enn Norge og vi kommer til å delta i OL også fremover. Lekene i 2022 kan bli vår mulighet til å bidra til at de olympiske leker kan gjennomføres på en mer nøktern måte enn vi har sett de siste årene og vil gjøre at vi kan være med på å utfordre og forme den olympiske bevegelse, sier Røsland.

Alle kandidatbyene vil nå bli vurdert av en evalueringskommisjon som gjennomgår søknaden, besøker byene, skriver en rapport til alle IOC-medlemmer og innstiller vertsby for IOCs styre.

– Det er fint å få bekreftet at vår søknad oppfyller de krav IOC stiller til en arrangør av De olympiske og paralympiske vinterleker, sier president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite, Børre Rognlien i pressemeldingen.

– Siden vi også har vært så tydelige overfor IOC om at vi vil arrangere et nøkternt OL, tuftet på bærekraft og etterbruk, er dette også akseptert som et premiss. Det betyr at vi skal stå fast på at vi ønsker oss vinterleker på norsk – bygget på norske verdier og tradisjoner, sier Rognlien.

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal: – Oslo kan gi OL tilbake til folket

Gir hele landet muligheter

Den norske OL-søknaden budsjetterer med offentlige kostnader på 21, 7 milliarder kroner.

– Et OL i 2022 kan gi hele landet noen muligheter vi aldri ville fått uten disse lekene. I tillegg til idrettsfesten og verdien av de felles opplevelsene som skapes, innebærer det blant annet muligheter for topp- og breddeidretten, innovasjon, kunnskap, næringslivet, folkehelse og kultur, sier Bjercke.

Det er åtte år til Norge eventuelt skal arrangere vinterlekene i 2022, men det er nå det avgjøres om Norge skal søke. I løpet av høsten skal stortingspolitikerne ta stilling til en eventuell statsgaranti.

– Vi bor i et land som har de økonomiske ressursene til å arrangere et OL, og hvor vinteridrett betyr enormt mye. Derfor mener jeg Norge både kan og bør søke om å arrangere et OL på vår måte, sier Stian Berger Røsland.

LES OGSÅ: JA, vi vil ha OL til Oslo!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.