Oslo får 11 nye brannmenn - mangler fortsatt røykdykkere på vakt

De nye røykdykkerne testes gjennom tre uker før de startet på vakt.

De nye røykdykkerne testes gjennom tre uker før de startet på vakt. Foto: Camilla Svendsen

Nye brannmenn er ansatt etter røykdykkernes nødrop i høst. Men fortsatt mangler brannvesenet røykdykkere.

15.12.14 14:50

OSLO/LAHAUGMOEN: Det var i våres at flere brannmenn i Oslo slo alarm om dårlig beredskap i Oslo brann- og redningsetat (OBRE). Fordi det var for få brannmenne på vakt var de redd for at liv kunne gå tapt, både sivile og deres egne.

Etter en omfattende debatt i pressen og stor fokus på situasjonen ble OBRE tildelt ekstra bevillinger i revidert budsjett og kunne dermed utlyse stillinger.

Nå er 11 nye, ferdig utdannede, røykdykkere ansatt. 22. desember blir deres første arbeidsdag. De vil bli plassert på ytterstasjonene i byen, som har det største behovet.

Med de nye brannmennene blir det 51 personer på vakt døgnet rundt.

- Dette er jo sårt trengende, så vi er veldig fornøyd, sier Bjørn Fredrik Falkenberg, dykkerleder ved hovedbrannstasjonen.

Falkenberg er kursleder på introkurset for de nye brannmennene. Kurset går over tre uker.

Mangler fortsatt 12 brannmenn - døgnet rundt

Men selv med 11 nye brannmenn på plass, er situasjonen prekær i OBRE.

Som dittOslo.no skrev for kort tid siden, er det i følge en fersk analyse 14 personer for lite på vakt til enhver tid i Oslo. Av disse er det 12 røykdykkere og to tankbilsjåfører for lite.

- Den viser det vi har sagt hele tiden. Analysen er ikke overraskende, sa hovedverneombud Ole André Olsvik til dittOslo.no da analysen var på plass.

Byråd Guri Melby (V) mener brannberedskapen i Oslo er god, men sier til dittOslo.no at det skal jobbes med en opptrapping, i tråd med befolkningsveksten.

Se video av at de nye brannmennene øver her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=nprRfc1wvIuBP-1_bd05nqiwUHz1ikR4MDCQwRxLur0fSn2azjQ_goljW6rWN4tBXE-20Fjji-THu-a0grBU9vIcQggFd3TcLik3byyYdLXbfaHEc1baGaa0wN2sKSeF9JRP8zpiDHA&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Reelle tester

De 11 nyansatte brannmennene er ferdig utdannet. Likevel må de testes nøye før de kan gå i arbeid.

I løpet av tre uker skal de gjennom omfattende øvelser.

Falkenberg forteller at øvelsene er realistiske. De nye røykdykkerne testes i mange ulike scenarioer som innebærer både røyk og flammer.

- De må få kjenne på kroppen hvilke situasjoner de kan komme opp i.

Øvelsene innebærer alt fra grunnleggende rutiner til søk etter savnede personer.

Øvelsene er reelle og de nye røykdykkerne testes i flammer. Foto: Camilla Svendsen


dittOslo var med da de nye røykdykkerne skulle trene på å søke etter savnede og finne makkeren sin som ble borte i et brennende hus.

I treningsleiren ble et bygg tent på. Inne var det ulike miljøer hvor sikten var dårlig, eller helt borte.

- Hvor varmt er det inne i bygget ?

- Det er en god badstu. Det viktigste er at vi gjør det reelt og at vi holder fokus på samarbeid, kommenterer Falkenberg.

Økte rammer neste år

De 11 som er ansatt kommer fra andre brannvesen i landet og fra Luftforsvarets brann- og redningsavdelinger.

Totalt fikk OBRE 13 millioner kroner i revidert budsjett for 2014. Av disse ble 3 millioner kroner brukt på ansettelser, mens 10 millioner kroner ble brukt til å kjøpe inn nytt utstyr.

Disse pengene videreføres neste år. I tillegg er det lagt inn ytterligere tre millioner kroner til beredskap. Dette tyder da på at flere personer blir ansatt. Dog tar det lang tid å utdanne brannmenn. Når de er ferdig utdannet er de aspiranter i ett år.

Rammene på investerings-siden er også økt. Det er satt av 20 millioner kroner som skal gå til etterslep på materiell og til biler.

Selv om ROS-analysen viste at det er prekært behov for flere brannmenn, skal det nå gjennomføres en egen beredskapsanalyse før det vurderes ytterligere tiltak. Denne skal være klar i mars.

Seks millioner kroner er brukt til disse menneskene. 11 nye røykdykkere er ansatt. Foto: Camilla SvendsenNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.