Oslo får mer penger

Endringer i blant annet levekår og flyttemønster gjør at regjeringa innfører et nytt storbytilskudd neste år. Det kommer Oslos befolkning til gode. ILLUSTRASJONSFOTO

Endringer i blant annet levekår og flyttemønster gjør at regjeringa innfører et nytt storbytilskudd neste år. Det kommer Oslos befolkning til gode. ILLUSTRASJONSFOTO

Nye fordelinger av inntekter, samt økte overføringer fra regjeringa gjør at Oslo får ekstra penger å rutte med i 2011.

OSLO: – På grunnlag av nye statistiske analyser endrer vi inntektssystemet slik at kommunane får inntekter etter de utfordringene de faktisk har i dag. Slik sikrer vi at kommuner over hele landet kan tilby innbyggerne sine likeverdige velferdstjenester, seier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Kommunene får mellom fire og fem milliarder kroner ekstra i samla inntekter neste år, på tross av strammere økonomiske tider prioriterrer regjeringa, i følge Navarsete, mer penger til kommunene for å sikre gode velferdstjenester.

Endringer gir gevinst

Høyresida i Rådhuset har i flere år kritisert regjeringa for å overføre Oslos kommunes skatteinntekter til småkommuner i distriktene.

Regjeringa har ment at dette er nødvendig for å sikre blant annet sysselsetting og et fullverdig tjenestetilbud i distriktene, for å få folk til å bli boende her.

Les om Oslobudsjettet her

Men nå har regjeringa lytta til protestene fra Oslo, og fra neste år kan hovedstaden komme heldigere ut.

– Sammensettingen av befolkninga, levekår og bosettingsmønster har endra seg på 15 år. Det er utvikla nye kriterier som bedre fanger opp sosiale forskjeller og ulikheter i levekår rundt i landet, sier Navarsete.

Nytt storbytilskudd

Oslo kommer heldigere ut i denne kriterieendringa, fordi regjeringa foreslår å redusere det så kalte småkommunetilskuddet med en million og Nord-Norge - og Namdalstilskuddet med 10 prosent. I steden innføres et nytt storbytilskudd til Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Imidlertid foreslås det også å kutte i det så kalte hovedstadstilskuddet. Likevel mener Navarsete at Oslo vil tjene på en slik ordning.

– Innsparinga på disse endringene kommer alle kommuner til gode gjennom innbyggertilskuddet. I tillegg ser vi at de markant største byene har mange av de samme utfordringene. Derfor foreslår vi å innføre et nytt storbytilskudd til Oslo, bergen, Trondheim og Stavanger, sier Navarsete.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.