Oslo-folk elsker å spise ute - men nekter å gi fra seg matpakka

Vi gir stadig oftere slipp på familiemiddagen, men halvtimeslunsjen i kantina holdes hellig.

10.02.15 16:24

AKER BRYGGE: - Det er vanskelig å drive lunsjrestauranter i Oslo. Jeg har prøvd i tre år, men nordmenn har så kort tid til lunsj. Maten må komme fort, fort, før de skal løpe av gårde etter maks 40 minutter, forteller kokk på Xich Lo, Vu Wong.

Og han er ikke i tvil om hvorfor det er sånn:

- Matpakka! Det har man ikke tradisjon for i andre land, smiler han.

- Hos oss kommer det faktisk mange til lunsj, men det er nok fordi vi har danske smørrebrød, sier Johan Berlin, kokk på Café Sorgenfri, og humrer over likheten med de norske brødskivene.

- Så dette er et frieri til arbeidsgivere om å gi nordmenn bedre tid til lunsj?

- Ja, absolutt, sier Wong.

Les også: Sentrum rustes opp for å friste Oslo-folk

Stor interesse for mat og drikke

Middag derimot nyter nordmenn stadig oftere på restaurant. Og fra 13. februar håper Wong, Berlin og en haug av andre restauratører i Oslo på å friste nordmenn til å bryte enda mer med gamle vaner. Da arrangeres nemlig Restaurantfestivalen - et konsept som bygger på den svenske Krogveckan.

Helt fram til 1. mars kan du spise toretters middag for kun 250 kroner på over 40 Oslo-restauranter.

Flambert pasjonsfruktpudding har nordmenn stor apetitt for. Lunsj på restaurant derimot er vi skeptiske til, i følge kokk på Xich Lo, Vu Wong. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Den svenske utgaven trakk i fjor 30.000 gjester - en rekord som allerede nå er i ferd med å sprenges, bare noen dager inn i årets utgave.

Oslo-restaurantene har tro på at Oslo-folk kommer seg opp av sofaen og ut på byens mangfoldige restaurantscene når den norske utgaven åpner dørene om en drøy uke.

- Ja, Oslo-folk blir stadig flinkere til å gå ut og spise. Interessen for mat og drikke har blitt mye større, bare på de årene jeg har bodd her, sier Berlin - opprinnelig svensk, men Oslo-borger siden 2009.

- Det har jo også kommet veldig mange nye restauranter de siste årene, også en del sære restauranter, som går bra. Nordmenn tør å prøve mye mer nå enn tidligere. Det er ikke lenger bare biff og bearnaise, sier Berlin, som for anledning har disket opp med både røkt og gravet hjort, dandert med hasselnøttkrem, timian og tyttebærsorbet.

Det er langt fra familiemiddagen til Café Sorgenfris festivalforrett; røkt og gravet hjort med hasselnøttkrem og tyttebærsorbet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Les også: Oslo er et av landets beste steder å bo

Vil ikke ha grønnsaker

Kollega Vu Wong fra den vietnamesiske restauranten Xich Lo har tatt med en treretters middag, med vårruller til forrett, andebryst eller kveite til hovedrett og en franskinspirert pasjonsfruktpudding til dessert - flambert må vite. Også denne serveres under Restaurantfestivalen.

Hans inntrykk er også at nordmenn har blitt mer uredde i matveien, men én ting sliter han med å servere:

- Grønnsaker! Nordmenn spiser ikke så mye grønnsaker. Det går greit å servere salat, men jeg serverer maks 70 til 100 gram grønnsaker til hver person, det er mye mindre enn man spiser i andre land, sier Wong, som likevel har noen ess i ermet for å få nordmenn til å teste nye ting.

- Jeg har prøvd å servere froskelår, men det vil ikke nordmenn spise. Men hvis jeg ikke sier hva det er på forhånd, så synes de det er kjempegodt, sier han, og ler hjertelig.

Wong lover imildertid å ikke holde noe hemmelig for gjestene sine, heller ikke på Restaurantfestivalen. Treretteren han har forberedt vil normalt koste rundt 450 kroner, mens det for Sorgenfris toretter - også den med kveite til hovedrett - vil koste omlag 600 kroner normalt.

I drøye to uker koster det kun 250 kroner, så lenge bordet bookes gjennom Bookatable.com, som organiserer festivalen.

Salat klarer vi nordmenn å få i oss, men ellers er vi angivelig skeptiske til grønnsaker. Det mener i alle fall kokk på Xich Lo, Vu Wong. Her er hans vårruller med en solid bit salat til. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Les også: Dette blir Norges mest eksklusive togstasjon

Øker mest i Norden
De mener Norge har et uforløst potensiale på restaurantsiden.

- Vi har stor tro på det norske markedet, det er også det som vokser mest i Norden. Men det er ikke den samme tradisjonen her som i for eksempel Stockholm. Der går man mye mer ut og spiser på hverdager, både frokost, lunsj og middag, sier Carolina Fihn fra Bookatable Norden.

Hun er for øvrig selv svensk, og håper nordmenn under Restaurantfestivalen lar seg friste til å leve litt som vårt broderfolk i øst.

Kokk på Café Sorgenfri, Johan Berlin, forteller at nordmenn stadig blir tøffere i matveien. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

- I Sverige vokser vi jo opp med varm lunsj, og det er et ordtak som heter spis frokost som en konge, lunsj som en prins og middag som en fattigmann. Men hva dere driver med her i Norge ... Dere spiser jo brødskiver hele tiden. Jeg skjønner det ikke, sier Fihn.

- Men helt til slutt; Hvis dere ser bort fra deres egne restauranter, hva er deres absolutte favoritter i Oslo?

- Palace Grill. Det er lenge siden jeg har vært der, men det er nok min favoritt, sier Wong.

- Lille B. Der er det veldig bra. Og så er det jo mange skjulte perler i denne byen, spesielt på baksiden av Aker Brygge, det kan du skrive, ler Johan Berlin, fra Sorgenfri. På baksiden av Aker Brygge.

Les også: Nå knekker han helgefylla i Oslo

Fakta

RESTAURANTFESTIVALENLik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.