RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo-folk er dårligst på å bruke refleks


SJELDENT SYN: Dessverre viser en ny undersøkelse at refleks er et altfor sjeldent syn i Oslo – bare 16 prosent sier at de alltid bruker refleks når der ute i mørket.
SJELDENT SYN: Dessverre viser en ny undersøkelse at refleks er et altfor sjeldent syn i Oslo – bare 16 prosent sier at de alltid bruker refleks når der ute i mørket. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
En fersk undersøkelse viser at Oslo-folk er dårligst i landet på å bruke refleks.

OSLO: Og det er rett og slett gatebelysningen gir falsk trygghet. For det viser seg nemlig at det er voksne uten refleks som er de fotgjengerne som klart oftest blir påkjørt.

Desember er bulkemåned

Vi er inne i den mørkeste tiden av året, og med både julebordsesong og førjulsstress er det dobbelt så mange som bulker bilen enn ellers. 35 prosent av alle fotgjengerpåkjørsler skjer i mørket, mens fem prosent av dem som blir påkjørt, brukte refleks, ifølge Trygg Trafikk.Imidlertid er ikke dette tall som Oslo-folk nødvendigvis tar på alvor, viser en ny undersøkelse, gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring.

SE HVA OSLOFOLK SVARER: – Tør du å la være å bruke refleks?

– Skuffende

Kun 16 prosent svarer nemlig at de alltid bruker refleks i mørket, og selv om mange voksne er flinke til å passe på at barna er utstyrt med refleks, slurver de selv.

– Vi visste at mange voksne ikke bruker refleks. Men det er skuffende at de som har barn i huset er like uforsiktige som alle a ndre. Vi må huske at det er viktigere hva vi gjør enn hva vi sier. Foreldrene må gå foran med et godt eksempel hvis vi ønsker at barna våre skal bruke refleks, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

– Voksne er barnas forbilder

Granquist får støtte fra Trygg Trafikk.

– Det er flott at voksne passer godt på barn og barnebarn. Men det er som regel de voksne som er ute når det er mørkt, og de voksne er barnas forbilder, sier Carina Henske, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, til Pressenytt.

I gjennomsnitt har 27 fotgjengere mistet livet og 90 blitt alvorlig skadet hvert år de siste fem årene, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Bruk av refleks reduserer faren med 85 prosent, viser beregninger fra Transportøkonomisk institutt.

– Nå i mørketida er det nesten umulig for bilisten å se deg hvis du ikke bruker refleks, advarer Henske.

Enorm forskjell

Ifølge Storebrands undersøkelse bruker 35 prosent av voksne alltid refleks ute i mørket, mens Trygg Trafikks reflekstelling i november viser at kun 28 prosent bruker refleks.

– Det er enormt stor forskjell på hvor tidlig en bilfører får øye på en med refleks sammenlignet med en som går uten. Selv om det er bilføreren som har ansvaret, kan denne forskjellen være av livsviktig betydning for fotgjengeren, sier Granquist.

Seks av ti bilførere har opplevd nestenulykker med fotgjengere uten refleks, viser en undersøkelse gjennomført av Synovate på vegne av Trygg Trafikk.

Trygg trafikk vil ha påbud

Oslo-folk har mye å lære av nordlendingene – ekspertene på mørketid – når det kommer til refleksbruk, viser undersøkelsen.

Trygg Trafikk jobber nå for å få igjennom et påbud om å bruke refleks i mørket, og får støtte fra Storebrand.

– Et påbud har hatt positiv effekt i blant annet Finland. Vi støtter et påbud hvis det er det som skal til for å beskytte fotgjengerne bedre, sier Granquist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere