RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo-folk får stadig mindre tilgang til strandsonen


MINDRE TILGANG: – Strandsonen forblir konstant, men arealet for publikum blir stadig mindre, konstaterer Ola Erik Nordbeck i Statistisk Sentralbyrå om tilgang til strandsonen for Oslo-folk. Foto: Halvor Solhjem Njerve
MINDRE TILGANG: – Strandsonen forblir konstant, men arealet for publikum blir stadig mindre, konstaterer Ola Erik Nordbeck i Statistisk Sentralbyrå om tilgang til strandsonen for Oslo-folk. Foto: Halvor Solhjem Njerve
Kun to kvadratmeter strandsone per innbygger er igjen. Fersk rapport fra SSB konkluderer med at Oslo kun har halvparten av strandsonen fri for friluftsarealer – resten er bygg og anlegg.

OSLOFJORDEN: Langs Oslofjorden er 52 prosent av strandsonearealet i kommunene bygningsnært (som vil si at det er bygninger nærmere enn 50 meter fra den aktuelle strandsonen), kommer det frem i en rapport Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte fredag formiddag.

Mindre friluftsliv

Ut fra rapporten kan man lese at «den viktigste drivkraften bak arealbruksendringer i strandsonen er byggevirksomhet». Oslo er en av kommunene med minst strandsone, men flest innbyggere.

– På tross av at det er mindre utbygging de siste årene, er det fortsatt en forminsking av friluftsarealer hvert år. I Oslo er det mange som ønsker å bruke strandsonen, både til friluft og til bygging. Strandsonen forblir konstant, men arealet for publikum blir stadig mindre, konstaterer Ola Erik Nordbeck i Statistisk Sentralbyrå.

– På lokalt nivå var arealbruksendringene størst i indre deler av Oslofjorden. Arealer påvirket av bygninger, jernbane, vei eller dyrket mark økte med 5,4 prosent i Oslo i perioden mellom 2000 og 2013, sier Nordbeck.

For Oslo resulterte disse arealbruksendringene i at det kun var to kvadratmeter tilgjengelig per kommuneinnbygger i starten av 2013, konkluderer rapporten.

Til tross for mindre bygging krymper fortsatt de deler av strandsonearealene som er til bruk for friluftsliv. Det minsker muligheten for å nyte naturen i Oslofjorden. Bymiljøetaten har i senere tid kjøpt opp tomter langs strandsonen.

– Det har vi gjort for å bevare en viss andel som skal være til bruk for publikum, sier pressekontakt i Bymiljøetaten, Odd Olav Bratteberg. Han ønsker videre, på vegne av etaten, ikke å kommentere saken på spørsmål om hvilke konsekvenser dette har for Oslo-folket. Samtidig peker han på Tjuvholmen som et sted hvor både bygg og publikum får bruke strandsonen effektivt.

I en 13-årsperiode har strandsonearealene som det bygges i økt tilsvarende Østfolds og Akershus’ samlete strandsoneareal, står det i SSBs rapport.
Dette resulterer i at en tredel av Norges strandsoneareal i starten av 2013 var påvirket av menneskelige inngrep.

Befolkningsforskjeller skyldig

«Forskjellene i utbyggingspresset mellom de ulike pressområdene fremgår tydelig ved sammenlikning med befolkningstall. Av de ikke alt for bratte strandsonearealene er 40 kvadratmeter tilgjengelig per innbygger langs Oslofjorden», skriver SSB.

– Det er flest mennesker som bor i Oslo, og dermed også flest som ønsker å bruke strandsonen til noe annet enn bygg og annlegg, sier Ola Erik Nordbeck i SSB.

Til sammenligning er det ellers i landet 1800 kvadratmeter tilgjengelig per person opplyser rapporten. Men dersom Oslos befolkning skulle vært flyttet til en annen kommune, ville det vært mer strandsone per innbygger enn det er i Oslo nå, bekrefter Nordbeck.

Positiv utvikling

Statisktisk sentralbyrå opplyser at «allment tilgjengelig strandsone krymper fortsatt, men i mindre grad enn i tidligere år. I 2012 avtok arealbruksendringene i strandsonen som et resultat av minsket byggeaktivitet».

– Denne trenden har pågått siden 2009, skrives det i rapporten.

Som for strandsonen er vassdragene bebygde i større grad i Oslofjordområdet enn i andre deler av landet, men i 2010 ble det igangsatt 5.450 bygninger, mens det i 2012 kun ble igangsatt 4.770. Dermed har det bremset opp det siste tiåret for Oslos del. På landsbasis derimot øker fortsatt bygninger i strandsonen med nesten 10% det siste tiåret.

LES OGSÅ:

DEBATT: "Jublet seilforeningen alt for tidlig?"

Engangsgriller og hundebæsj lever på lånt tid

http://www.dittoslo.no/ullern-avis-akersposten/nyheter-akersposten/gamle-engangsgriller-og-hundebesj-lever-pa-lant-tid-1.8395539

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere