*Nettavisen* Nyheter.

Oslo-folk frykter økt eiendomsskatt etterhvert

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen har garantert at partiet ikke vil øke eiendomsskatten hvis de vinner valget, og den blir innført. En ny meningsmåling viser at flertallet av de som har gjort seg opp en mening, ikke tror på den garantien. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Ny meningsmåling viser at flertallet ikke tror på garantien fra Raymond Johansen.

11.09.15 10:26

Forslaget om å innføre en eiendomsskatt på 0,3 til 0,4 prosent av boligverdiene er valgkampens mest omdiskuterte politiske sak i Oslo.

Nå har Norfakt gjennomført en meningsmåling på oppdrag fra Oslo Høyre, og den viser at flertallet av de som har gjort seg opp en mening, tror at skatten vil bli økt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kilde: Norfakt

Undersøkelsen viser at en av fire ennå ikke har gjort seg opp en mening om eiendomsskatten forblir på nivået etter valget, eller om den vil bli økt i løpet av fireårsperioden.

Ulike skattemodeller
De fire rødgrønne partiene har ulike modeller. Arbeiderpartiet vil gi et bunnfradrag på fire millioner kroner, og skattelegge 0,3 prosent av verdien over.

De Grønne, Rødt og SV har ulike modeller. SV og Oslo LO vil senke bunnfradraget til tre millioner kroner og kreve 0,7 prosent i skatt.

Hvis Oslo kommune innfører eiendomsskatt, er maksimum 0,7 prosent av boligverdien, men skattesatsen kan ikke økes med mer enn 0,2 prosentpoeng per år.

Kritikerne frykter skatteøkninger
Kritikerne av eiendomsskatt advarer mot en utvikling hvor eiendomsskatten blir økt over tid - enten ved å heve skattesatsen, senke bunnfradraget eller skru opp ligningsverdiene.

- Når eiendomsskatt først er innført, viser all erfaring at det er lettere å øke skatten enn å prioritere bedre. Da blir det fort dyrt, skrev Oslo Høyres leder, Nikolay Astrup, i et leserinnlegg.

- I rødgrønne Trondheim har eiendomsskatten økt med 200 prosent, hevder han.

Garanterer Ap-modell
Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen har slått tilbake disse innvendingene, og sier at han garanterer at Arbeiderpartiets modell blir valgt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen har garantert for at Oslo Aps modell vil bli valgt - og at de ikke vil skru opp skattesatsen over 0,3 prosent i neste byrådsperiode.

Les saken: Garanterer Aps skattemodell

- Som eneste byrådslederkandidat i opposisjonen kan jeg si at jeg garanterer for vår modell, sa Raymond Johansen, som har lovet at et eventuelt rødgrønt byråd ikke vil heve skattesatsen over 0,3 prosent eller senke bunnfradraget under 4,0 millioner kroner i den neste fireårs-perioden.

SVs Marianne Borgen vil ikke skrive under på garantien: - Jeg registerer det Raymond Johansen sier. SV starter ikke forhandlinger før etter valget, sier hun til Aftenposten.

Tror ikke på garantien
En fersk meningsmåling viser at Oslo-folk ikke tror på garantien. Mange er i tvil, men av de som har gjort seg opp en mening, tror et flertall på 56,8 prosent at skatten vil bli økt.

Undersøkelsen viser at nesten en av fire velgere ennå ikke har noen oppfatning, og at usikkerheten er større blant kvinner enn menn.

En annen tendens er at frykten for økt eiendomsskatt øker desto eldre man er. I befolkningen over 45 år, tror et flertall av alle at eiendomsskatten vil bli økt, dersom den blir innført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.