*Nettavisen* Nyheter.

Oslo har plass til alle religioner

Bait-un-Nasr moskeen er kanskje det flotteste symbolet på det inkluderende Oslo. Foto: Camilla Svendsen

Bait-un-Nasr moské er Nordens største, og er et viktig symbol på det inkluderende Oslo.

01.12.14 13:05

OSLO: Bait-un-Nasr moské er Nordens største, selv om den huser en av de mest undertrykte gruppene innen islam.

Akkurat den symbolikken synes vi er så flott, at vi elsker Oslo litt mer fordi byen vår tar vare på alle.

- Oslo har jo alltid vært en magnet for alle som ikke passer inn i andre deler avTrangvik. For etniske og seksuell minoriteter er jo Oslo et paradis, sier urbanist Erling Fossen i et intervju med dittOslo.no søndag.

Fremmedfrykt

Men islam har allerede fått gjennomgå i forbindelse med artikkelserien «100 grunner til å elske Oslo». De første artiklene i serien har generert flere hundre kommentarer, der innvandringen i Oslo er et gjentakende tema.

«Spar oss Stang, integreringen har feilet totalt i Oslo! Vi i resten av landet er bare glad til for at Oslo fylles opp av uintegrerbare mennesker som ikke har lagt fra seg klankulturen sin, så slipper vi resten ihvertfall å hanskes med de!», skriver en leser, som tilsvar til Fabian Stangs uttalelse om at Oslo er en raus by med plass til alle.

Fakta

100 grunner til å elske Oslo

- Vi klarer å skape et godt samfunn med det utrolig mangfoldet vi har her i byen. Her er det rom for folk med alle mulige hudfarger, religioner, seksuelle legninger eller hva det skulle være. Her ser vi på hverandre som enkeltindivider, sier Stang til dittOslo.no.

Vant til frykt

Ahmadiyyaene, som har tilhold i Bait-un-Nasr-moskeen, som topper dagens liste, er heller ikke fremmede med den frykten som utvises i kommentarfeltene.

Også byggingen av moskeen skapte nok frykt, da det ble kjent at de skulle slå seg ned på Furuset. Men nå - tre år etter at moskeen åpnet, kan vi heldigvis gjøre alle fordommer til skamme.

Moskeen lyser opp der den ligger på høyden over Furuset senter, og er rett og slett et praktbygg. Den troner også på toppen av dagens ti grunner til at vi elsker Oslo.

Sjekk resten under!

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

BAKGRUNN: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»

60.Elvene

Klikk på bildet for å forstørre.

Mystisk, vakkert og stemningsfullt. Elvene i Oslo er fantastiske - kanskje spesielt når det arrangeres lysvandring. Her i Svartdalen langs Alnaelva. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Lysakerelva. Alnaelva. Akerselva. Ljanselva. Sånn for å nevne noen av dem. Det er nemlig mange elver i byen og de er en god grunn til å elske Oslo. De senere åra har blant annet Alnaelva og Akerselva fått kraftig oppgraderinger, og fremstår nå som sammenhengende parker tvers gjennom byen. Har du ikke fått med deg lysvandringen langs Alnaelva eller Akerselva enda, så er det absolutt å anbefale, men ettersom det ikke er før til neste høst, synes vi du burde ta på spaserskoene og ta turen så fort som overhode mulig.


59. Astrup Fearnley-museet:

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er mange flotte bygg i Oslo, men det er ingen tvil om at Astrup Fernley virkelig skiller seg ut. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Renzo Piano tegnet dette bygget på Tjuvholmen, og for et byggverk! Det ble ferdigstilt i 2012, og strekker seg over vannet på holmen. Museet består av flere bygg, og noe av kunsten kan du også nyte fra utsiden. Midt i bygget ligger Tjuvtitten, som er et eget utsiktstårn, åpent for alle. Det opprinnelige museet ble åpnet i 1993. Da det flyttet til Tjuvholmen, var det Dronning Sonja som åpnet det. Her er det både norsk og internasjonal kunst.


58. Funkis på Holtet:

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er nesten som å være statist i filmen Grease når du besøker Funkis. Foto: Promo


Få spisesteder er så legendariske som Funkis på Holtet. Stedet har eksistert under ulike eiere siden midten av 1930-tallet, og har en helt spesiell posisjon i nabolaget. Da Funkis kro la ned i 2008 var det sorg i lokalmiljøet, som manifisterte seg i støttekonsert og underskriftskampanje. Etter noen år med sushi i lokalene, gjenåpnet Funkis som diner tidligere i år, og nå nyter du fantastisk amerikansk mat (la oss gjenta, FANTASTISK amerikansk mat) med dertilhørende drikke. Servicen er upåklagelig, og vi digger at Funkis på nytt er et samlingssted utenfor bykjernen.


57. Kampen:

Klikk på bildet for å forstørre.

På 1920-tallet var det så mange kommunister som bodde på Kampen, at stedet fikk kallenavnet Petrograd. I dag er det kanskje Oslos koseligste nabolag. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Trehusforstaden Kampen oppsto mellom byutvidelsene i 1859 og 1878. Ett år senere brant en del av den, og ble erstattet av murgårder. Likevel er det trehusene som fortsatt er det mest karakteristiske med Kampen. Midt mellom Jordal, Vålerenga og Tøyen ligger dette fantastiske stedet, som er en liten småby i storbyen. Det er mye historie på Kampen, blant annet har det vært slag mellom arbeidere, soldater og politi her, men vi elsker det først og fremst fordi en del av den gamle bebyggelsen er bevart her. Ja, og så har vi nesten ikke lyst til å røpe det, men Kampens egen bistro, er kanskje Oslo koseligste.

56. Folketeaterpassasjen:

Klikk på bildet for å forstørre.

At en passasje kan tilby så mye synes vi er kjempeflott. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Folketeaterpassasjen ligger mellom Youngstorget og Storgata. Tidligere lå Operaen her, men etter at Folketeateret overtok har også passasjen fått nytt liv. Nå ligger det en rekke spisesteder inne i passasjen, blant annet Burger bar, Grilleriet og Schiller tapas, og du verden så koselig det er her. Enten du velger å sitte ute i selve passasjen - der du kan nyte folkelivet som passerer, eller om du prøver en av de mange lokalene innendørs, så kan vi garantere en opplevelse av de sjeldne.


55. Luksusshopping:

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo er hovedstaden. Hovedstaden må også ha luskus. Foto: Camilla Svendsen


Louis Vuitton, Mulberry, Gucci, Bottega Veneta. Det er bare noen av butikkene i områdene ved Akersgata og Slottsgatene. Enhver storby bør vel ha dette tilbudet? Det er Søylen Eiendom som står bak "luksusgaten", som var klar i 2013. Det er fortsatt forventet mer luksus, da flere av de kjente motehusene skal flytte inn i lokalene i området i årene som kommer.

Men luksus kan man få flere steder, for eksempel Aker Brygge og Paleet. Det er bare å bla opp lommeboken.

54. Izakaya:

Klikk på bildet for å forstørre.

Om du trodde sushi var det mest japanske du får i Oslo, må du tro om igjen. Det er dette som er Japan. Foto: Promo


Izakaya betyr noe sånt som sted for alkohol, og var opprinnelig navnet på steder der man solgte sake. I Japan er det en samlebetegnelse for en type taverna, der det selges småretter, sammen med drikke. Selvsagt må vi ha en i Oslo også, og dette er en av byens kanskje særeste - og kuleste - barer. Japansk popmusikk dundrer fra høytalerne (det vil si, det er ikke sååå høyt altså, men om du ikke kan språket, hender det at du føler deg æresskjelt av stemmen i høytaleren), mens de herligste retter serveres til nydelig japanske drinker. Om du ikke har prøvd, vet du hva du må gjøre.

53. Damstredet:

Klikk på bildet for å forstørre.

Man skulle kanskje ikke tro det, når man besøker Oslo, men slike gater som denne finnes enda. Foto: Camilla Svendsen


Hvor koselig kan det bli? Damstredet kunne blitt omdøpt til "den sjarmerende gaten". Her er det trehus fra perioden 1810-1860 på hver side av den brosteinlagte gaten. I disse husene har blant andre Henrik Wergeland, arkitekt Heinrich Ernst Schirmer og forsvarsminister Nils Christian Irgens bodd, og nå skulle vi egentlig ønske at vi bodde der. Mens vi venter på synkende boligpriser og fetere lommebok, nyter vi Damstredets ro og skjønnhet til fots.


52. Guttas på Frogner:

Klikk på bildet for å forstørre.

Henning Grann lever ut sin egen pasjon bak disken på Guttas. Foto: Ellen Rønning


«Det er ikke den ting du ikke får tak i Oslo», sa en av våre kollegaer, da vi jobbet med denne lista. Det er selvsagt sant, og er det fjernstyrte biler, båter eller fly du er på jakt etter, ja, da er Guttas på Frogner din godtebutikk. Henrik Grann heter mannen bak disken, som er gründer av Guttas. Han blåste liv i den gamle butikken, og fikk i samme slengen levd ut sin egen pasjon. Heldigvis er han ikke alene om lidenskapen, her er det nemlig stadig fullt av folk. Vi digger at det er liv laga å dyrke hobbyene sine i Oslo!


51.Bait-un-Nasr moské

Klikk på bildet for å forstørre.

Bait-un-Nasr moské er et fantastisk flott bygg. Moskeen er kun en av de mange religiøse byggene i Oslo. Foto: Camilla Svendsen


Kirker, kapell, templer, moskeer og synagoge. Ingen skal si at Oslo ikke tar vare på innbyggernes tro og kultur. I Oslo er det flere religiøse bygg, det synes vi er stas. Spesielt fin synes vi Nordens største moské er, Bait-un-Nasr på Furuset. Den lyser opp der den tårner over Furuset senter. Muslimene som tilhører Bait-Un-Nasr, ahmadiyyaene, har også en litt vanskelig historie, som gjør at vi synes det er fint å gjøre litt ekstra stas på dem. De har nemlig tradisjonelt ikke vært særlig anerkjent blant muslimer selv, mange ser faktisk på dem som kjettere eller ikke-muslimer. At de i 2011 kunne åpne sitt eget gudshus her i Oslo, synes vi derfor er fantastisk, og viser hvor inkluderende byen vår er.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag