RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Havn bør lytte

Kan det måles i penger dersom marint liv og naturen rundt Oslofjorden ødelegges eller forstyrres av uhell eller lekkasjer fra et dypvannsdeponi?

I forbindelse med at Oslo Havn KF - på oppdrag fra Oslos byråd - har utarbeidet en plan for opprydding av forurensede sedimenter i Oslos havnebasseng, er ett alternativ å deponere forurensede sedimenter i et dypvannsdeponi utenfor Malmøykalven.

Saken om deponi ved Malmøykalven er ikke ny. Gamle bydel Ekeberg-Bekkelaget og nye bydel Nordstrand har gjentatte ganger fått uttale seg om dypvannsdeponi. Hver gang har de med kraft sagt nei til deponi i sjøen. Det gjør også Nordstrands Blad.

Men til forskjell fra tidligere nærmer saken om deponi ved Malmøykalven seg finalen. Saken er nå til såkalt offentlig ettersyn. Planen for deponi anbefales av Plan- og bygningsetaten som nå ber om innsigelser til planen. Vi vet at det ofte er forskjell på hva som er mulig å anbefale ut fra loven, og hva som er å foretrekke i et politisk miljøperspektiv. Vi tenker selvsagt på det andre alternativet til deponi, nemlig det fiks ferdige, og langt tryggere alternativet landdeponiet ved NOAH Langøya i Holmestrand. Her vil massene behandles og lagres trygt vekk fra folk og miljø.

Da Byutviklingskomiteen som fast utvalg for plansaker i Oslo kommune våren 2003 sa at Statens Forurensingstilsyn hadde oppfylt sin utredningplikt for dypvannsdeponi, var det et juridisk spørsmål. Det var ikke et politisk ja til deponi i Bunnefjorden. Og samtidig sa denne byutviklingskomiteen at landdeponi var å foretrekke foran et dypvannsdeponi. Kanskje burde Oslo Havn merket seg dette signalet fra våre folkevalgte?

Dersom dypvannsdeponi fortsatt skulle være aktuelt, mente byutviklingskomiteen det måtte lages et miljøgiftregnskap. Det er tanker som fortsatt er aktuelle og interessante. For i debatten om dypvannsdeponi kontra landdeponi får vi bare høre at det er dyrere å lagre på land. Javel. Men kan det måles i penger dersom marint liv og naturen rundt Oslofjorden ødelegges eller forstyrres av uhell eller lekkasjer fra et dypvannsdeponi?

Mange offentlige og private aktører har uttalt seg om dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. Vi har merket oss at Helse- og velferdsetaten, som riktignok er positive til deponiplanene, spør om det er gjort undersøkelser om hvordan vannkvaliteten ved badeplassene ved Solsvik og Skinnerbukta vil påvirkes av et deponi. Det er et spørsmål vi vil følge med på hvordan besvares.

Men mest av alt håper vi at våre folkevalgte takker nei til planen om dypvannsdeponi ved Malmøykalven når saken kommer opp i bystyret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere