RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Havn KF har ingen egeninteresse

Det var høy temperatur under dypvannsdeponimøtet mellom Oslo Havn KF og velene på Nedre Bekkelaget og øyene onsdag kveld.

OSLO: Informasjonssjef Margrethe Austad ble hardt presset med utsagn om at Oslo Havn KF velger deponiet ved Malmøykalven kun av egeninteresse og for å spare penger.
Strengt tatt har Oslo Havn KF ingen egeninteresse i dette. Vi er pålagt å rydde opp i de forurensede sedimentene i havnebassenget, i likhet med andre havner i Norge. Oslo Havn KF har selv ikke behov for å rydde opp mer enn akkurat rundt kaiene for å få riktig dypde, svarer hun på utsagnene.

Overvåket i 60 år

Jens Skei fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) støttet velene i at om han hadde bodd i nærheten, ville han også ha engasjert seg heftig for å være sikker på at deponiet er sikkert.
Jeg har jobbet med "denne dritten" i 30 år. NIVA har overvåket Oslofjorden med tanke på miljøforbedring i 60 år. Jeg forstår at folk synes det er et paradoks at vi nå skal flytte "dritten" bare litt ut i fjorden. NIVA er tilhenger av å dekke til massene der de ligger, men det er for grunt til å få det til. La det også være sagt at vi mener både vann- og landdeponi begge er miljømessig forsvarlige, men at det ikke må såes noen tvil om at vi støtter et dypvannsdeponi ved Malmøykalven, var Skeis klare ord.

Kan stoppe alt

Samtidig sier han at det ikke finnes noe som er hundre prosent risikofritt, og at selve mudringen trolig er en større miljøutfordring enn dypvannsdeponiet.
Løsningen som er valgt er ikke et forskningsprosjekt med ukjent utfall, men basert på kunnskap og helhetlige risikobetraktninger koblet til miljømål og kostnytte. Og når jeg først er inne på risikobetraktninger må jeg si til dere alle; min spådom er at en stopp for dypvannsdeponi i Oslo, kan stoppe hele den nasjonale planen om å rydde opp alle norske havner. En engasjert kamp har en utrolig smitteeffekt, advarer han.
Motstanden mot dypvannsdeponi viser med all tydelighet problemet med å kommunisere kompliserte løsninger med allmenheten, legger han til.
Hverken Ragnvald Verdich, Knut von Trepka eller Knut Chr. Hallan, representanter for velene på nedre Bekkelaget, ble videre beroliget av svarene de fikk denne kvelden. Sistnevnte stilte krav om et nytt møte, noe Margrethe Austad lovet han.
Imellomtiden fortsetter aksjonskomiteen mot dypvannsdeponiet sine aksjoner på Egertorget hver lørdag. Fortsetter gjør også mailstafetten. Siden 23. januar har over 11.000 personer sendt sin protest til miljøvernministeren (www.noap.no/opprop).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere