RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo kommune bryter markaloven


Bred vei på begge sider av elven og brofundament er lagt uten at det er søkt om tillatelse.
Bred vei på begge sider av elven og brofundament er lagt uten at det er søkt om tillatelse. Foto: Foto: Vidar Bakken
Oslo kommune ved Bymiljøetaten raserer skog og bygger vei til ny gangbro, samtidig som det er omfattende arbeider på Zinoberveien. Dette er det ikke søkt om.

SØRKEDALEN: – Det er ingen ende på skandalene rundt dette prosjektet, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker, Elin Horn Galtung.

Det Bymiljøetaten gjør er å sette i gang et omfattende arbeid ved siden av Åmot bro med rydding av skog og anlegg av bred vei ned mot elven, samtidig som fundamenter til gangbro blir lagt.

Naturinngrepet er av en slik karakter at den må kunne kalles irreversibelt. Parallelt blir det startet arbeider på Hadelandsmyra med steinlegging og heving av Zinoberveien. 

Ingen av disse tiltakene er søkt om. Plan- og bygningsetaten (PBE) skriver etter henvendelse fra Sørkedalen vel at tiltakene er søknadspliktige etter markaloven og at etaten ikke har mottatt søknad om oppføring av midlertidig gangbro eller oppfylling av Zinoberveien. 

I en mail til dittOslo skriver kommunikasjonsrådgiver i  PBE, Atle Jan Larsen: "Etaten vil i løpet av dagen utferdige en stoppordre".

Utallige protester

Som dittOslo tidligere har skrevet, glemte Bymiljøetaten å varsle befolkning og ikke minst Brann- og redningsetaten da etaten skulle rive Åmot bro nedenfor Sørkedalen skole. Bydelens politikere, Sørkedalen vel, Sørkedalen skole, Skiforeningen, grunneiere, barnehager og mange andre har pekt på konsekvensene av å avskjære flere hundre mennesker fra omverdenen.

Hele prosjektet ble midlertidig stoppet da Brann- og redningsetaten forlangte at flomutsatte Zinoberveien måtte sikres for gjennomkjøring i anleggsperioden på fire måneder.

– Må stoppes

– Nå får det være nok. Ulovlig arbeid må stoppes, det kan ikke være noe unntak for kommunen, sa BU-leder Elin Horn Galtung før stoppordren ble gitt.

Hun var forundret over at politikerne i rådhuset ikke ytrer seg i denne sammenheng og krevde at de måtte komme på banen.

– Dette er galskap fra ende til annen. Vi må få en stopp i dette prosjektet til noen får tenkt seg om. Jeg har ikke opplevd maken. Bymiljøetaten klarte ikke en gang å oppfylle varslingsplikten når de skulle sette i gang arbeidene og hadde altså ikke den fjerneste anelse om konsekvensene av å rive broen, sier Horn Galtung.

Bymiljøetaten kjenner ikke markaloven

I en e-post til redaksjonen skriver kommunikasjonsdirektør Alise Davidsen i Bymiljøetaten at de ikke har søkt om dispensasjon fra markaloven, da de ikke var oppmerksom på søknadsplikten.

– Vi beklager at arbeidene ble igangsatt før vi hadde søkt. Når det gjelder Hadelandsmyra blir den hevet og forsterket, men ikke utvidet i bredden, og vi har ikke tidligere erfart at den type arbeid er søknadspliktig. Når det gjelder midlertidig gangbro er den søknadspliktig fordi midlertidigheten er lengre enn to måneder, skriver Davidsen.

Les også: KOMMENTAR: Hvordan bygge en bro
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere