Gå til sidens hovedinnhold

Oslo kommune i retten etter at 83-åring frøs i hjel

22 vitner skal forklare seg i retten om omsorgstilbudet til en 83 år gammel kvinne som frøs i hjel utenfor sin egen leilighet i Oslo.

OSLO: Granskingen av dødsfallet har avslørt en eldreomsorg som Statens helsetilsyn har karakterisert som uforsvarlig, skriver Aftenposten.

83-åringen led av Alzheimer, hadde nedsatt syn og var svært dårlig til beins. Hun fikk tilsyn i cirka to av døgnets 24 timer, og klarte på uforklarlig vis å komme seg ned flere etasjer og ut i vinterkulden 1. mars 2010. Ute slo hun hodet mot husveggen, segnet om i snøen og frøs i hjel.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sier til avisen at saken kommer opp i retten «så fort som mulig».

Saken var opprinnelig berammet til november i fjor, og den gang var det planlagt å kalle inn elleve vitner. Nå er antallet økt til 22, og saken er planlagt over sju dager.

Statens helsetilsyn anmeldte Oslo kommune ved bydel Gamle Oslo i januar 2011, og etterforskningen avdekket det Helsetilsynet karakteriserte som markante avvik fra plikten til å yte nødvendig og forsvarlig helsehjelp. I mars 2012 ble kommunen ilagt en bot, men nektet senere å akseptere den.

For noen uker siden foreslo kommuneadvokaten å legge vekk hele saken, blant annet på grunn av tidsbruken og den lange tiden som var gått etter dødsfallet. (©NTB)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken