RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo krever hopp for kvinner i VM


Oslo kommune krever at kvinnene slipper til under Ski-VM i hoppbakken.
Oslo kommune krever at kvinnene slipper til under Ski-VM i hoppbakken. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Med ordfører Fabian Stang i spissen samler nå gruppeledere for alle de politiske partiene i Oslo bystyre seg bak et krav om at kvinner likestilles menn i hopp under Ski-VM Oslo 2011.

HOLMENKOLLEN: Kravet er rettet til Gian Franco Kasper, presidenten i det internasjonale skiforbundet (FIS), gjennom et brev fra ordføreren.

- Likestilling står så sentralt i den politiske grunnholdningen vi har, ikke bare i Oslo, men i hele landet. Når vi i tillegg snakker om Oslo kommunes skianlegg, skulle det ellers bare mangle at kvinner får hoppe i Kollen på linje med menn, sier ordfører Fabian Stang.

Bakgrunnen for kravet er at FIS nå vurderer å utestenge kvinner fra å hoppe i Holmenkollbakken i det kommende Ski-VM i Oslo. Lik behandling av kvinner og menn er et viktig prinsipp som Oslo kommune har forpliktet seg til å arbeide aktivt for. Ordføreren og bystyret finner det selvsagt at kvinner og menn skal likestilles også på dette området.

- Bystyret besluttet å totalfornye anlegget i Holmenkollen. Vi har brukt betydelige ressurser på dette arbeidet, men er overbevist om at det blir en god investering, ikke minst for unge jenter og gutter som får muligheten til en livslang skiglede, sier ordfører Fabian Stang.

I helgen er det FIS Nordic Worldcup/prøve-VM i nye Holmenkollen.

 

Les også: Bakken tåler kjempehopp

Folkets nye bakke

 

Her er den norske utgaven av brevet ordfører Fabian Stang har sendt FIS:

SKI VM I OSLO

Her i Norge gleder vi oss til Prøve-VM om noen dager og den store VM-festen til neste år. Stimulert av det kommende VM besluttet Oslo bystyre å totalfornye anlegget i Holmenkollen. Vi har brukt betydelige ressurser på dette arbeidet, men er overbevist om at det blir en god investering for elite og breddeidrett, og ikke minst for unge jenter og gutter som får muligheten til en livslang skiglede.

 

I Norge er vi svært opptatt av lik behandling av jenter og gutter. Gjennom målrettet politisk arbeid har vi de siste 100 år etablert et samfunn hvor de to kjønn behandles likt, og med respekt, på stadig flere arenaer. En meget stor majoritet av det norske folk ønsker en slik utvikling og på mange områder har det heldigvis begynt å bli en selvfølge at kvinner og menn har like rettigheter.

 

Gjennom media er jeg blitt kjent med at man i det kommende VM her i Oslo vurderer å la guttene være alene om å hoppe i den nye Holmenkollbakken. Jeg synes det er riktig å gjøre oppmerksom på at en slik eventuell beslutning neppe vil bli godt mottatt av det norske folk. Jeg har konferert med gruppelederne for de syv partiene som er representert i Oslo bystyre. Alle gir utrykk for at Oslo kommune som eier av anleggene, og i tråd med vår politikk for å gi like muligheter for begge kjønn, bør be om at kvinnene ikke forbys å hoppe i den store bakken.

 

Vanligvis blander vi fra Oslo kommunes side oss ikke inn i hvordan de sportslige arrangementer gjennomføres, selv der hvor kommunen bidrar med anleggene. Likestillingsperspektivet står likevel så sentralt i vår politiske grunnholdning at jeg synes det er riktig å gjøre FIS oppmerksom på dette, og vil innstendig be om at det blir hensyntatt slik at VM arrangementet ikke får en uheldig likestillingspolitisk slagside.

Om det finnes mange nok kvalifiserte kvinner til å gjennomføre et VM i stor bakke gjenstår å se. En slik vurdering blander vi oss ikke opp i. Vårt poeng er at kvinnene i det minste skal ha de samme mulighetene som mennene.

 

Med hilsen

Fabian Stang

ordfører

 

 

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere