*Nettavisen* Nyheter.

Oslo må bli større

Fraflyttingen fra distriktene bare fortsetter. Stadig flere vil bo i Oslo. Det merkes på boligprisene, på bilkøene, på utbyggingspresset. De grønne lungene forsvinner systematisk til fordel for nye boliger, kontorer og etter hvert også barnehager. Noen vil mene at byen vår ikke er dimensjonert for slike folkemengder som vi nå opplever, og absolutt ikke for slik biltrafikk som vi fører med oss.
Byrådsleder Erling Lae mener det er det positivt tegn at Oslo vokser rekordfort. Han har akkurat fått tall fra prognoseekspertene i Rådhuset som forteller at veksten går enda raskere enn noen hadde trodd. Dette er fjerde år på rad at de legger frem nye fremskrivninger som viser enda brattere vekst enn de trodde året før. På tre år er veksten justert opp med over 40 000 mennesker. Det betyr at like mange som bor i utbyggingskommunen Skedsmo i Akershus, inkludert steder som Lillestrøm og Strømmen, skal komme til hovedstaden. Uten at vi får en eneste ny kvadratmeter å dele. De tre første månedene i år vokste Oslo nesten like mye som i rekordåret 2006. Høy fruktbarhet, høye fødselstall og stor nettoflytting både fra utlandet og resten av Norge driver veksten i fremskrivningen, sier rådgiver Stig E. Omre i Oslo kommune. Han peker på høykonjunkturen og EU-utvidelsene i 2004 som elementer som har gjort det nødvendig med sterkere oppjusteringer. Ifølge prognosene vil vi altså være 657 000 beboere i hovedstaden i 2025. Det betyr at vi må et sted mellom 60.000 og 100.000 nye boliger innen 2025. Bydel Nordre Aker er en av bydelene som har hatt høyest vekst i befolkningen de siste årene, og som må forvente videre vekst. Bydel Nordre Aker har i dag i 42.692 innbyggere. Hvis utviklingen følger prognosen, vil bydelen ha ca. 45.000 innbyggere i 2010. Dermed får bydelen en utfordring når det gjelder å tilpasse tjenestetilbudet til befolkningsutviklingen. Hvis vi sammenligner prognosene for befolkningsvekst fra 2004 til 2007 har vi hatt større vekst enn prognosene tilsier. Dette har blant annet ført til at behovet for barnehageplasser har vært større enn antatt, fordi veksten i aldergruppen 0 til 6 år har vært så stor.
Det er ikke klokt å ensidig glede seg over byens tiltrekningskraft på nye mennesker. Vekstraten gjør det mer maktpåliggende enn noen gang å tenke Oslo og Akershus i sammenheng som en region. Alt tyder på at byen skal fortsette å vokse, også etter 2025. Da må vi må lete etter løsninger som ikke rammer verken Marka eller byrommene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.