*Nettavisen* Nyheter.

Oslo Nye Teater får leve

NYE TIDER: Oslo Nye Teater får leve videre, men i ny form. De mister sine faste inntekter, og skal i fremtiden i steden leve av prosjektmidler. Foto: Arkivfoto

Etter måneder med trusler om både nedleggelse og salg kom torsdag beskjeden; byrådet vil la Oslo Nye Teater leve videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byråd Hallstein Bjercke (V).

SENTRUM: – Jeg mener dette vil sette Oslo Nye i stand til å skape et enda bedre teater til Oslos innbyggere i fremtiden, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).Torsdag la han nemlig fram sitt forslag til sak om konsept for framtidig drift ved Oslo Nye Teater. Der ønsker han at kommunen fortsatt skal eie teateret, og gi driftstilskudd, men han legger også opp til det som omtales som «en forsiktig og skrittvis organisatorisk omstilling av teateret.

LES OGSÅ: «Byens eget teater» kan bli privateid: – Forventer støtte fra mange tusen

Vil fjerne faste inntekter

Bjercke mener at Oslo Nye Teater fremdeles skal ha en sentral plass i byens kulturliv. Samtidig skal teateret søke seg nærmere tilbake til sitt opprinnelige formål om å fremme det nye teateret.

Byrådens forslag innebærer en gradvis overgang, styrt av teateret selv, mot et prosjektbasert teater.

Kort fortalt innebærer dette at teateret i større grad skal styre seg selv – også økonomisk. Byråden ønsker at man i steden for faste kostnader skal bruke ressursene på prosjekter.

– Ressursene skal tilpasses de ideene man har for hva som skal vises ved teateret, i stedet for at ideene begrenses av at ressursene er gitt og bundet, sier han.

TEATER I OSLO I KVELD? Følg med på skjeriOslos teatersider for å se hva som skjer på Oslos scener

Teater for fremtiden

Omstillingsperioden er estimert til en periode på 3-5 år. Bjercke mener omstillingen er fremtidsrettet, og vil gi et kunstnerisk løft.

– Dette er fremtidens måte å organisere teater på. Jeg tror denne endringen vil føre til et kunstnerisk mer spennende teater, og åpner for nyskaping og mangfold enten det gjelder tekst, produksjon, regi eller medvirkning, sier Bjercke.

Han vil ikke legge seg opp i de kunstneriske vurderingene ved teateret. Han mener denne måten å organisere teateret på er den beste.

– Jeg ønsker å gjøre disse endringene fordi jeg er overbevist om at dette er den beste måten å bevare, styrke og fornye Oslo Nye Teater på, avslutter Bjercke.

Følg med på Oslos kultur- og uteliv på skjeriOslo.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.