Gå til sidens hovedinnhold

Oslo SV plasket på museet

Tirsdag kveld presenterte Oslo SV sin nye klimakampanje på Norsk Teknisk Museum. Samtidig fattet partiet vedtak om å kutte klimagassutslippene i Oslo med 40 prosent innen 2020.

NYDALEN: Kyotoprotokollen trådte i kraft i 2005, og nye tøffe forhandlingsrunder venter nå i København, COP 15. Klimagassutslippene skal kuttes med 5,2 prosent i forhold til 1990-nivået i perioden 2008 til 2012. Er vi i rute?

– Nå ligger vi 14 prosent over bestemmelsene i Kyotoavtalen, sier Andreas Behring, nestleder i Oslo SV.

- Realistisk å kutte 40 prosent

Er det da realistisk å klare å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2020?

– Ja, det er realistisk. I Oslo er 60 prosent av klimagassutslippene knyttet til bilbruken og 30 prosent knyttet til oppvarming av hus. Det betyr at 90 prosent av utslippene skjer her, og det kan vi gjøre noe med, sier Behring.

- Vi må også ta noen tøffe grep

SV ønsker å utforme tiltak for å mobilisere deg og meg.

– Vi vil gjøre det attraktivt å reise kollektivt, så folk lar bilen stå. Men vi må også ta noen tøffe grep. Det må bli vanskeligere og dyrere å bruke bilen. Samtidig må kollektivtilbudet bygges ut og det må tilrettelegges bedre for gående og syklende.Klimaendringene er den største utfordringen verden står overfor, derfor må det bli store endringer i hverdagen vår, sier Behring.

Knallgule gummistøvler

Men før vedtaket ble fattet stod klimautstillingen, Klima X, på dagsordenen til Oslo SVs representatskap. Og for å oppleve den må man ta på seg knallgule gummistøvler.

– Klima X viser hvordan klimaet vårt fungerer, og hva forskerne tror vil skje samt eksempler på løsninger, sier Håvard Heggelund, leder for skoletjenesten på Norsk Teknisk Museum.

LES OGSÅ: Klima X - verdens beste vitensenter

– Det finnes ikke noe bedre sted å starte en klimakampanje enn her. Dette gir en mye bedre ramme for å diskutere politikk enn å bare sitte på et rom. Her får vi muligheten til å både gjøre noe og å oppleve noe i stedet for å bare sitte å høre på. Dessuten er det første gang representatskapet avholder et møte i Nordre Aker, sier Andreas Behring.

Informativ og sanselig utstilling

Flere av politikerne fikk dessuten leke seg med fjernstyrte båter mens de vadet og lo seg gjennom utstillingen.

– Utstillingen er kjempebra. Den er veldig informativ og sanselig, sier Nordre Aker SVs Christian Børs Lind.

– Det å kunne føle klimakrisen på kroppen gir motivasjon. Poenget er at vi skal løse dette, sier Behring.

Vanligvis er det skolelever og ikke politikere som besøker utstillingen, for å øke sitt kunnskapsnivå. I fjor besøkte 59.000 skolelever utstillingen, og i år ser besøkstallet ut til å bli 62.000.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak Teknisk-suksessen

Greit med politikk på museet

- Klimaendringer er et brennaktuelt tema akkurat nå. Vi forteller skoleelver hvorfor klimatoppmøtet i København er så viktig, og i desember skal vi også ha et stort arrangement hvor nettopp København-toppmøtet er hovetemaet, sier Håvard Heggelund i skoleavdelingen på Teknisk Museum.

Han synes det er spennende at politikerne vil bruke museet som arena.

- Et politisk parti som ønsker ambisiøse klimakutt for Oslo passer perfekt inn i denne rammen. Det er hyggelig få lov til å informere og kankje engasjere noen med direkte innflytelse, sier Heggelund.

- Jeg snappet også opp mange klimatiltak fra politikerne, som også skoleelever kan utfordres på. for eksempel; Hva er best for miljøet? Flere avgifter på bilkjøring eller billigere kollektivtransport?

Motiverte politikere

Etter omvisningen i Klima X fattet Oslo SV vedtak om å jobbe for en ny klimaforpliktelse for Oslo. Hovedstaden skal kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2020.

– Skal vi klare å nå målet om å stoppe den globale oppvarmingen på to grader, hvilket er helt nødvendig, så må vi kutte mye. Rød politikk er helt nødvendig for en grønn by, og en grønn by er en hyggeligere by å bo i, sier Behring.

Her er noen av tiltakene Oslo SV ønsker å gjennomføre: Kollektivtilbudet skal bygges ut, 1.000 ladestasjoner for elbiler skal settes opp, antall avganger på t-banen skal økes. SV vil gjøre ENOVAs energifond til tiltak langt mer tilgjengelig for borettslag og det skal stilles strenge krav til energieffektivitet og energikilde ved nybygg.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene