Oslo-svømmerne vil til Røa bad

HEKTISK PÅ RØA: Joseph Gillen håper kommunen får til en avtale med Elixia om bassengtid for svømmerne. Bassenget kommer i bygget i bakgrunnen.

HEKTISK PÅ RØA: Joseph Gillen håper kommunen får til en avtale med Elixia om bassengtid for svømmerne. Bassenget kommer i bygget i bakgrunnen. Foto: Foto: Vidar Bakken

Svømmerne mister tilbudet på Norges idrettshøgskole de neste årene. Det kan få store konsekvenser for fremtiden. Røa bad kan være redningen.

Dette er hva Oslosvømmerne vil oppleve på Røa bad. Arkivfoto

RØA: – Bassenget på idrettshøyskolen stenger sommeren 2015 for ombygging. Det betyr at et av våre to hovedbasseng blir stengt i to til tre år, uten et vi i dag har noe konkret alternativ, sier Joseph Gillen, administrativ leder i Oslo Idrettslag Svømming.

Forundret

DittOslo og Ullern Avis Akersposten skrev i april om kommunens manglende interesse for Røa bad. Utbygger Hans Øivind Nordvik i Røa Utvikling uttrykte forundring over at et bad som har vært etterspurt i så mange år ikke ble oppfattet som interessant for kommunen.

Les saken her: – Oslo kommune er ikke interessert i Røa bad

Sier nei til mange

– Vi har skrevet brev til kommunen hvor vi ber om at det sikres tilgang til Røa bad, slik det opprinnelig var forutsatt og lå som en premiss for utbygging av tomten. Nå må kommunen inngå en avtale med Elixia, som skal drifte badet i fremtiden. Vi kommer nå i en vanskelig situasjon uten alternativer til bassenget på idrettshøyskolen. Det vil tungt ramme alt fra kursing og skolesvømming til treningsmuligheter for konkurransesvømmerne, sier Gillen.

– Dette bassenget vil dessuten bli like viktig når hovedbassenget åpner igjen. Allerede nå sier vi nei til mange barn og unge som vil drive med svømming. Bassengkapasiteten er sprengt, sier Gillen på vegne av en klubb som har 1500 aktive medlemmer.

– Må ta initiativ

Han viser til at utbygger Hans Øyvind Nordvik var veldig aktiv med hensyn til å skape et godt svømmeanlegg.

– Nordvik var, sammen med prosjektgruppen til Oslo idrettslag, og besøkte flere svømmeanlegg i Norden og i Østerrike. Han var åpen for ulike løsninger. På et tidspunkt håpet vi i Oslo Idrettslag Svømming at vi skulle kunne drifte dette, men anlegget ble såpass stort at det var utelukket for oss å drifte et så omfattende prosjekt, sier Gillen.

Les også: Første spadetak for Røa bad

– Nå er vi i samtaler med utviklingsavdelingen i Elixia, samtidig som vi oppfordrer kommunen til å bli aktiv i prosessen. Kommunen må ta et initiativ på vegne av idretten, slik at det blir lagt føringer for svømmeklubben og skolene når det gjelder bruk av badet. Det blir ikke mindre viktig når vi ser det ene skolebassenget etter det andre blir lagt ned, sier Gillen.

Badeland

Etter planen skal Røa bad stå ferdig til åpning ved årskiftet. Selve badeanlegget er ikke ferdig prosjektert, men det er klart at det blir et 25 meters svømmebasseng, terapibasseng, barnebasseng og sklier i en type badeland, som er kombinert med et treningsanlegg/helsestudio. Elixia som skal drifte anlegget på 4500 m² er innstilt på at så mange brukergrupper som mulig skal få tilgang til selve svømmeanlegget.

Les også: Kan bli stort badeland på Røa

– Dette blir et stort treningsanlegg og svømmeanlegg. Vi er forpliktet og innstilt på at alle grupper får tilgang til anlegget, også utøverne i Oslo Idrettslag Svømming. Vi har også kommet i dialog med kommunen om deres behov. De har signalisert at de vil leie tid, men foreløpig er det ikke lagt noen ferdig kabal for svømmeanlegget, sier utviklingssjef i Elixia, Jens Erik Øvreeide.

Lange åpningstider

Han har selv barn og bor i området.

– Vi er blant annet opptatt av at barn i alle aldre skal få høyere ferdighetsnivå. Det betyr at vi ønsker samarbeid med skoler og Aktivitetsskolen. I tillegge vil vi kunne tilby babysvømming med ledere som har god kompetanse på dette. Naturligvis vil det også være plass til seniorene. Det betyr at vi vil ha et bad som er allment tilgjengelig. Det gjenspeiles også i våre åpningstider, hvor badet vil være åpent alle dager med åpningstider fra klokken 06.00 om morgenen til 22/23.00 om kvelden. Med disse åpningstidene slår vi de offentlige badene, sier Øvreeide, som understreker at det er lagt stor vekt på sikkerhet rundt driften av svømmeanlegget.

– Det har vært en lang prosess mot det som blir åpning om et halvt års tid. Samtidig blir det et drømmeprosjekt med veldig mange aktivitets- og treningstilbud som hele byen vil ha glede av, sier Øvreeide.

Umiddelbar avklaring

I et svar til Marianne Borgen (SV) i bystyret, informerer byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby, at Bymiljøetaten har fått i oppdrag å umiddelbart avklare behovet for leie av badet til svømmeopplæring, idrett, behandling/terapi og eventuelt andre særskilte grupper. Etaten skal gå i dialog med eier om leieavtale for å få dekket disse behovene.

Bydelens og eventuelle andre bydelers behov skal kartlegges i forbindelse med dette oppdraget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.