*Nettavisen* Nyheter.

Oslo tingrett: Mann (23) har vist stort talent i utførelsen av bedrageriene

En 23 år gammel mann fra Bydel Alna brukte andres bankkort og fikk tatt ut nesten 700.000 kroner han hevder å ha gitt videre til veldedige formål. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Hevder pengene ble gitt til en prest til ulike prosjekter i Afrika.

OSLO TINGRETT: Mannen, som kommer fra Bydel Alna, benyttet en svakhet i Bank i butikk-systemet og klarte enkelte dager å tømme kontoer for sekssifrede beløp ved å utgi seg for å være korteieren. Han iførte seg blant annet bandasje rundt hode og en arm i fatle da bedrageriet ble utført.

Kortbruken skjedde stort sett i Drammen, Asker og Oslo, blant annet på Kiwi i Prinsdal og Rimi på Bøler. Mannen fikk også inngått flere kredittordninger, blant annet i Ski hvor han fikk utlevert en Omega-klokken til 50.000 kroner etter å ha inngått en kredittavtale med urmakerforretningen.

Skjerpende omfang

23-åringen møtte nylig i Oslo tingrett og kom med en uforbeholden tilståelse. Han har også overfor politiet innrømmet forholdene i avhør. Han får dermed saken avgjort som en tilståelsessak.

Retten legger i skjerpende retning vekt på omfanget av bedrageriet. Til sammen elleve personer er utsatt for bedrageri for nær 700.000 kroner. Retten mener videre at 23-åringen helt bevisst har lurt til seg bankkortene og utnytte svakhetene i banksystemet ved å lure seg til opplysninger om koder og saldo på kortene til de mange korteierene.

«Selv om siktedes opplegg ikke kan anses som profesjonelt har han vist stor fantasi og talent i utførelsen av bedrageriene», heter det i dommen.

Les også: Kvinne (57) fikk ikke penger av Nav – truet med å drikke saksbehandlerens blod

Ga pengene til prest

Retten ser også skjerpende på at mannen fortsatte bedrageriene også etter at han ble pågrepet i slutten av juli i fjor.

Ingen av pengene er funnet. 23-åringen har hevdet at han har overlevert dem til en prest som heter Lanim til bruk i prosjekter i Afrika. Hverken mannen eller politiet har klart å oppdrive en prest ved dette navnet.

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i to år, men Oslo tingrett konkluderte med fengsel i ett år. Straffenivået for sammenlignbare saker ligger på ett og et halvt års fengsel, uten tilståelse. Sakens alvorlighet utelukket at deler av dommen ble gitt betinget.

23-åringen må også tilbakebetale pengene med forsinkelsesrente.

Les også: Mann (75) truet rørleggeren med hagle etter krangel om regning

– Ikke spor av økt personlig forbruk

– Han er fornøyd med at straffen er satt ekstremt mye lavere en påtalemyndighetens forslag, men han tar betenkningstid idet utgangspunktet retten har satt før fradrag for tilståelsesrabatt fortsatt er høyt sett i forhold til sammenliknbar rettspraksis, opplyser mannen forsvarer, advokat Tor Even Gjendem.

I følge advokaten fastholder 23-åringen at pengene er overlevert et veldedig formål han brenner for.

– Politiet har ikke funnet spor etter personlig forbruk av de pengesummer han har fått ut av bank i butikk. Klienten har hele tiden levd en beskjeden tilværelse hos sine foreldre, sier Tor Even Gjendem.


LES OGSÅ:

Fikk bot for uforsiktig omgang med hårføner

Dyrket 13 kilo marihuana i leilighet

Fyllekjørte ut i togsporet

Annonsebilag