*Nettavisen* Nyheter.

Oslo trenger fosterforeldre

Nina Dietrichs (22) fra Oslo. Her sammen med Bente Nederberg, leder for fosterhjemstjenesten i Oslo. FOTO: IVAR BRYNILDSEN

I fjor ble 58 barn i Oslo plassert i fosterhjem. Oslo sliter mer enn resten av landet med å finne fosterforeldre, derfor havnet de fleste av barna i kommuner utenfor Oslo. Nå håper fosterhjemstjenesten i Oslo å komme i kontakt med flere potensielle fosterforeldre.

OSLO: Vi inviterer alle interesserte til møte her i Frydenbergveien 37 på Hasle, forteller Bente Nederberg, leder for fosterhjemstjenesten i Oslo Det blir ett møte torsdag 26. mars og ett onsdag 1. april, forteller hun.

Vi møter Bente Nederberg sammen med Nina Dietrichs, en livsglad 22-åring som nylig flyttet for seg selv for første gang. Hun er en ekte Oslo-jente med skolegang på Sogn, Elvebakken og Holtet bak seg. Nina har et smil og et blikk som kan smelte stein. Hun takker barnevernet og sine fosterforeldre for at livet er blitt så bra.

Inkludert og elsket

Hun ble tatt fra sine biologiske foreldre da hun var ganske liten. Etter en kort periode i et beredskapshjem ble det bestemt at hennes onkel og tante skulle ta rollen som fosterforeldre. Siden har hun følt seg inkludert og elsket, og tenker på sine to fettere som brødre.

Gjennom livet har det vært mange møter med barnevernet. Det har ofte vært slitsomt og masete, jeg hadde det jo så bra og hadde ingenting å klage på. Men jeg forstår jo at det er viktig og nødvendig å følge opp fosterhjemsbarn nøye. Jeg har mye å takke for, sier Nina i dag.

Jeg er en veldig åpen person. Når jeg blir kjent med folk forteller jeg dem om min historie. Jeg har møtt andre unge som også har bodd i fosterhjem. Mitt inntrykk er at det er mange fosterforeldre som gjør en flott jobb, slik som mine, sier Nina.

En god start

Nå er Bente Nederberg altså på jakt etter flere i Oslo som ønsker å lære mer om hva det vil si å være fosterforeldre.

Vi har ikke noe godt svar på hvorfor det er vanskeligere i Oslo enn i resten av landet. Men vi vet at det er vanskelig i alle de største byene, også internasjonalt. Vi har de siste par årene hatt en liten økning, men vi klarer på langt nær å skaffe så mange familier som vi trenger.

I 2008 plasserte vi 58 barn, bare åtte-ni av dem kom til Oslo-familier. Vi håper kampanjen vi nå er i gang med skal gi en økning. Vi gir opplæring, i form av et forberedelseskurs som varer i tre til fire måneder, forteller hun.

Uforpliktende kurs

De som deltar på kurset kan hele tiden trekke seg, dersom de finner ut at dette likevel ikke er noe for dem. Vi er avhengig av dyp motivasjon for at dette skal fungere for både fosterbarn og fosterforeldre, fortsetter hun.

Det er viktig å presisere at fosterhjemmene selv kan stille krav. Noen kan ta imot noen typer barn, noen familier er veldig smale i hva de kan ta imot. Spesielt for Oslo er at vi har en stor andel med minoritetsbakgrunn som trenger nytt hjem, forteller Bente Nederberg.

Også hos homofile

Potensielle fosterforeldre kommer i mange fasonger. De kan være 30 eller 50 år gamle. De kan være enslige eller homofilt samboende.

Ja, vi plasserer barn hos homofile. Men i praksis er det sjelden. Da er det par med ideelle kvalifikasjoner. Enten ved at de har spesiell kunnskap om barn i forold til yrkesliv, utdanning eller erfaringer som gjør dem spesielt egnet, sier Bente Nederberg.

Økonomi

Noe alle før eller siden er opptatt av, er økonomien knyttet til å være fosterforeldre.

Da er det viktig å vite at dette ikke er en oppgave å leve av. Den generelle godtgjøring er ganske lav. Å være fosterforeldre er ikke ment å være en jobb. Men i praksis er det veldig ofte slik at man får en type forsterkning som gjør at en skal kunne være hjemme en periode første halvår eller første år. Senere, når alt fungerer godt, er det ikke grunn til at en av foreldrene skal være hjemme. Du kan altså ikke basere familiens økonomiske fremtid på at en skal jobbe hjemme, sier Bente Nederberg.

Interessert?

Om du er interessert i å møte Bente Nederberg og de andre i Fosterhjemsetaten, er du velkommen til å ringe eller komme på et av informasjonsmøtene 26. mars eller 1. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag