*Nettavisen* Nyheter.

Oslo trenger fosterforeldre

Nina Dietrichs (22), her sammen med Bente Nederberg, leder for fosterhjemstjenesten i Oslo. FOTO: IVAR BRYNILDSEN

I fjor ble 58 barn i Oslo plassert i fosterhjem. Oslo sliter mer enn resten av landet med å finne fosterforeldre, derfor havnet de fleste av barna i kommuner utenfor Oslo.

OSLO: Vi inviterer alle interesserte til møte i Frydenbergveien 37 på Hasle, forteller Bente Nederberg, leder for fosterhjemstjenesten i Oslo. Det blir ett møte torsdag 26 mars og ett onsdag 1. april, begge kl. 18.00.

Vi møter Nederberg sammen med Nina Dietrichs, en livsglad 22-åring med skolegang på Sogn, Elvebakken og Holtet bak seg. Nina har et smil og et blikk som kan smelte stein. Hun takker barnevernet og sine fosterforeldre for at livet er blitt så bra. Hun ble tatt fra sine biologiske foreldre da hun var ganske liten.

Inkludert og elsket

Etter en kort periode i et beredskapshjem ble det bestemt at hennes onkel og tante skulle ta rollen som fosterforeldre. Siden har hun følt seg inkludert og elsket, og tenker på sine to fettere som brødre. Kontakten med hennes biologiske mamma har hele tiden vært god.

Men gjennom livet har det vært mange møter med barnevernet. Det har ofte vært slitsomt og masete, jeg hadde det jo så bra og hadde ingenting å klage på. Men jeg forstår jo at det er viktig og nødvendig å følge opp fosterhjemsbarn nøye. Jeg har mye å takke for, sier Nina i dag.

Jeg er en veldig åpen person. Når jeg blir kjent med folk forteller jeg dem om min historie.

Men det er ikke alltid like lett å være åpen.

Ofte tror folk at det er meg det er noe galt med. Det tar gjerne litt tid å forklare at det var de som hadde omsorgen for meg som ikke mestret oppgaven, og at jeg er helt OK, sier Nina.

En god start

Nina er et herlig eksempel på hvor bra det kan gå når vi lykkes med å finne de riktige fosterforeldrene til et barn. I hennes tilfelle var det jo full klaff, smiler Nederberg, som nå er på jakt etter flere i Oslo som ønsker å lære mer om hva det vil si å være fosterforeldre.

Vi har ikke noe godt svar på hvorfor det er vanskeligere i Oslo enn i resten av landet. Men vi vet at det er vanskelig i alle de største byene, også internasjonalt.

De som deltar på kurset kan hele tiden trekke seg, dersom de finner ut at dette likevel ikke er noe for dem. Vi er avhengig av dyp motivasjon for at dette skal fungere for både fosterbarn og fosterforeldre, fortsetter hun.

Hva er gulroten?

Hva er det som får folk til å ta på seg et så stort ansvar, spør vi. Og får vite at det er mange ulike grunner. Noen er ufrivillig barnløse, noen tenker de har et godt liv med god tid og store ressurser og har plass til en til. Noen har dette nesten som en livsstil og ser det å hjelpe barn til et bedre liv som sin oppgave. Alle har forskjellige begrunnelser. De er like forskjellige som alle barna som trenger et hjem.

Vi hører også at mange får dekket egne behov gjennom å ta imot et barn. Mange liker rett og slett å være sammen med barn, og ser positivt på utfordringene som følger med. Noen synes erfaringene som følger med er viktige for deres egne barn også, sier Nederberg.

Også homofile

Potensielle fosterforeldre kommer i mange fasonger. De kan være 30 eller 50 år gamle. De kan være enslige eller homofilt samboende.

Ja, vi plasserer barn hos homofile. Men i praksis er det sjelden. Da er det par med ideelle kvalifikasjoner. Enten ved at de har spesiell kunnskap om barn i forhold til yrkesliv, utdanning eller erfaringer som gjør dem spesielt egnet, sier Nederberg.

Økonomi

Noe alle før eller siden er opptatt av er økonomien knyttet til å være fosterforeldre. Da er det viktig å vite at dette ikke er en oppgave å leve av. Den generelle godtgjøring er ganske lav, men veldig ofte er det slik at man får en type forsterkning som gjør at en skal kunne være hjemme en periode første halvår eller første år. Dette varierer i forhold til det enkelte barnet. Noen har så spesielle behov at det er nødvendig med mye tettere oppfølging, sier Bente Nederberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.