Oslo Unge Venstre vil ha dyrepoliti

Til kamp for dyrene - igjen: Styremedlem Alva Eide i Oslo Unge Venstre vil kjempe videre for en egen politienhet for dyrevernssaker. Nå kvesser hun klørne og spisser informasjonen foran høstens valgkamp.foto: Cathrine Brynildsen

Til kamp for dyrene - igjen: Styremedlem Alva Eide i Oslo Unge Venstre vil kjempe videre for en egen politienhet for dyrevernssaker. Nå kvesser hun klørne og spisser informasjonen foran høstens valgkamp.foto: Cathrine Brynildsen Foto: Foto: Cathrine Brynildsen

Mat og dyr hører ikke sammen, mener Alva Eide. Styremedlemmet i Oslo Unge Venstre vil ha et eget dyrepoliti.

SAGENE/SENTUM: – Det pleier å ta tid før moderpartiet ser at ungdomspartiet har rett. Neste gang får vi det gjennom, sier Alva Eide.
Dyrs rettigheter er en hjertesak for 20-åringen fra Sagene, som vil fortsette kampen for dyrepoliti til hun lykkes.

Morbid ansvarsfordeling

Eide mener Mattilsynet er feil sted å plassere ansvaret for dyrs velferd.

Det er noe morbid i at det er Mattilsynet som skal ivareta dette. Dyr har en egenverdi som går ut over det å være mat for mennesker, sier hun.

Les også: En ekte Jacob's fisk jeg er – fadderullandei!

Et eget dyrepoliti vil dessuten gi en større oppklaringsprosent, og dermed øke folks respekt for dyrene, mener hun.

– I dag har Mattilsynet så mange oppgaver at mishandling av dyr ofte blir nedprioritert. En egen politienhet vil kunne følge opp dette tettere, sier Eide.

Les også: Miljøpartiet: – Et dyreuvennlig statsbudsjett

Som Barnevernet

Hun ønsker seg en enhet tilsvarende Barnevernet, der folk som oppdager eller opplever dyremishandling skal kunne levere bekymringsmeldinger. Derfra skal politiet utrede saken med tanke på hvilke tiltak som er nødvendig.

Vi ønsker oss en strafferamme på opptil to års fengsel. Dyr er ikke eiendom, like lite som barn er foreldrenes eiendom, sier hun.

Les også: Katter dumpes rett før ferien

Les også: Pyton hobby kan bli lov

Velkommen enhet

Styremedlem Sindre Engen i Foreningen for Omplassering av dyr håper et dyrepoliti vil gjøre at flere dyrevernssaker blir oppdaget og anmeldt.

Oppfølging av slike saker krever kompetanse innenfor dyrevelferd, jus og etterforskning. Et dyrepoliti vil kunne inneha alle disse funksjonene. Da er det lettere å vite hvor man skal gå, sier Engen.

Les også: Jakter på Ludvigs ekte familie

Assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, er positiv til forslaget.

Vi har allerede bedt om et møte med politiet for å diskutere tettere samarbeid, sier Fjetland.

Dette møtet vil kunne være første steg i retning av et pilotprosjekt som i første omgang vil omfatte de største byene i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.