Oslo vest-elever får egen «vorspieltrikk» til juleballet

Store ballkjoler og smekre dresser fyller Ris skoles egne «vorspieltrikk» til tirsdagens juleball. Trikken blir hundre prosent rusfri.

Store ballkjoler og smekre dresser fyller Ris skoles egne «vorspieltrikk» til tirsdagens juleball. Trikken blir hundre prosent rusfri.

For å hindre fyll på skoleballet, har FAU og Ruter sørget for egen «vorspieltrikk» for Ris-elevene.

16.12.14 10:08

MAJORSTUEN: Tirsdag kveld er det årets store happening for 10.-klassingene på Ris skole; juleballet på Sporten ved Frognerseteren.

Men som dittOslo har skrevet de siste ukene, er det et stort problem at mange unge leier limousiner hvor det konsumeres alkohol på vei til og fra juleballene.

Les også: Politiet bekrefter: - Mye helgefyll blant unge i Oslo vest

Vil hindre fyll
Det ønsket foreldrene på Ris skole å forhindre, og dermed tok de kontakt med Ruter. Resultatet blir at elevene får sin egen t-bane fra Majorstuen til Frognerseteren.

- I limousinene så foregår det ofte drikking og vorspiel, og det har vært en del episoder vi ikke ønsker. I tillegg ønsker vi at alle skal få være med, at ingen skal bli holdt utenfor. For eksempel er det kanskje plass til åtte personer i en limousin, og så får ikke nummer ni og ti i guttegjengen bli med, sier FAUs representant i ballkomiteen på Ris, Anne Kristin Møller.

Da hun tok kontakt med Ruter var responsen veldig positiv, og nå får elevene altså en egen «vorspieltrikk».

- En egen gruppe i komiteen skal pynte vognene i morgen, og underveis skal vi ha musikk og en del positive aktiviteter. Blant annet får de tildelt bordpartneren sin på trikken, sier Møller.

Les også: - Det er vanlig å gjemme sprit i skogen

Elevene var skeptiske
Elevene selv var skeptiske til forslaget om kollektivtransport til ballet.

- Det har vært en del protester fra elever, men spesielt etter at vi fikk til disse aktivitetene, så virker det nå som om alle ønsker å bli med i trikken, sier Møller.

Juleballkomiteen består også av elever, som har fått være med å bestemme både reisen opp og reglene underveis.

- Det var da de ble veldig interessert. Komiteen har laget en egen Facebook-side, der vi voksne ikke er med, hvor de legger ut praktiske opplysninger og svarer på spørsmål. Vi samarbeider med dem, men de organiserer alt selv. Invitasjonen de har mottatt, med ballreglene er det også elevene som har utformet og laget til slutt, sier Møller.

Les også: 600 Oslo-ungdom får akutt alkohjelp hvert år

Blir tatt godt i mot
dittOslo.no har de siste ukene skrevet flere saker om tildels høyt alkoholkonsum blant unge i Oslo vest. Blant annet har alkovettorganisasjonen AV-og-TIL og politiet vært bekymret over manglende involvering fra foreldre.

Møller forteller at hun opplever at trenden er i ferd med å snu, og at mange ønsker å engasjere seg for å gjøre juleballene til et rusfritt og positivt arrangement.

- Ja, da vi gikk ut og inviterte til ballet, så ble dette tatt godt imot alle, nå har det blitt litt stas å være med på ballvognen, sier hun.

Imidlertid er det fortsatt noen spørsmål fra elever som ønsker å kjøre limousin til ballet.

- Men der har Sporten også være veldig klare på at de ikke ønsker limousiner opp dit. Og ettersom bordpartnerne blir fordelt på trikken, så vil man jo i praksis være uten partner om man kjører limousin, sier Møller.

- Glad for at de vil bruke oss
Da foreldrene tok kontakt, var ikke Ruter sene med å reagere.

- Vi synes det er veldig positivt at de vil bruke oss, og at foreldrene vil ta ansvar for å få ungene trygt opp til Frognerseteren, sier Hans Christian Jensen, kundeansvarlig i Oslo T-banedrift.

Vognen vil gå mellom to ordinære avganger.

- Dette er en bane og et tidspunkt hvor vi har mulighet til å gjøre dette. Og så synes vi det er en artig sak.

- Vi synes jo også det er et veldig positivt tiltak, og så er vi glad for at vi kan vise at vi er et godt og egnet transportmiddel, sier Jensen.

Han kan ikke garantere at dette er noe de har mulighet til å gjøre for alle skoler, men folk som har ideer til liknende arrangmenter kan ta kontakt.

- Vi tar en sak av gangen, og ser om det er mulig å få til, sier han.

Les også: Oslo vest-ungdom krever unnskyldning

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.