*Nettavisen* Nyheter.

Oslo vest sliter med skjult rusmisbruk

Majorstua politistasjon er en stor stasjon og dekker et stort område i Oslo. De jobber med mange tunge rusmisbruksaker. Foto: FOTO:ARKIV

Majorstua politistasjon blir sett på som det «fine politiet». Det er ikke tilfelle. De sliter med mange tunge rusmisbruksaker.

MAJORSTUEN: – Det er veldig mange unge i Oslo som ruser seg. Vi ser at det er spesielt mye skjult rusmisbruk i Oslo vest. Nå satser vi på oppfølgingsteam av unge kriminelle, sier politietsoppfølgingsleder Lasse Rolén.

95 prosent koblet til rus

Oppfølgingslederen forklarer at de jobber primært med alvorlig og gjentatt kriminalitet blant ungdommer under 18 år. Og at cirka 95 prosent av de som soner til oppfølging, er koblet til rus.

– Rus er et stort problem, både alkohol og andre rusmidler. Disse ungdommene blir tilbudt en frivillig urinprøvekontrakt, og hvis de går med på det, blir de ikke anmeldt, sier Rolén.

Kun ett brudd

Rolén forklarer at Majorstua politistasjon jobber i et område hvor det er et befolkningsgrunnlag på 120 000 mennesker, at de dermed er en stor stasjon.

– I 2011 var det 19 team til oppfølging, og av de 19 var det kun ett brudd. Det er veldig bra. Selv om antall anmeldelser har gått opp, klarer vi å holde antall brudd i oppfølgingen nede.

Oppfølgingsleder Rolén sier at det i kretsen rundt Majorstua politistasjon, begår cirka 80 prosent av kriminelle ungdommer, kriminelle handlingen kun én gang. Av de siste 20 prosentene er det mulig å sette oppfølging på 15 prosent, og de siste fem begår så mye alvorlig kriminalitet at det er vanskelig å gjøre noe med.

Trenger støtte

– Den største utfordringen vi står ovenfor er de offentlige hjelperne, altså hva vi kan få i kroner og øre. For å kunne holde liv i oppfølgingesprogrammet, må det være en dialog med toppene for å kunne prioritere ungdommene, sier politioverbetjent Hanne Persson.

Byråd Anniken Hauglie er positiv til programmet.

– Mitt inntrykk er at dette fortsatt er veldig nytt, og at ting forandrer seg hele tiden. Men jeg synes at dette er et veldig bra program, som bør satses på.

Hun sier også at det er viktig at bydelsdirektørene tar tak i hver sin bydel, og setter seg inn i hva programmet går ut på. Deretter kan de jobbe seg frem til en best mulig støtteordning for programmet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.