*Nettavisen* Nyheter.

Oslo vest-ungdom krever unnskyldning

– Vi er mange som er skikkelig forbanna over denne uthengingen, sier fra venstre Aslak Troberg Djuve, Salvar Kristian Røgnvaldsson, Patrick Nysveen og Neil Kaushik, her foran Glasshuset ved Nordberg Ungdomsskole.

– Vi er mange som er skikkelig forbanna over denne uthengingen, sier fra venstre Aslak Troberg Djuve, Salvar Kristian Røgnvaldsson, Patrick Nysveen og Neil Kaushik, her foran Glasshuset ved Nordberg Ungdomsskole. Foto: Kristin Tufte Haga

Ungdom reagerer meget sterkt på kronikken om «råtten ungdomskultur».

11.10.14 11:26

NORDBERG: - Vi kjenner verken han som har skrevet dette – eller familien hans. Hvordan får man lov til å generalisere en hel ungdomsgruppe, ja faktisk hele Oslo vest, foran hele Norge på den måten?, spør meget engasjerte og irriterte unge fra Nordberg.

Kronikken i VG, skrevet av Torkel Brekke, og selv tenåringsfar, provoserer. Den omhandler blant annet hvor mye ungom vest for Akerselva drikker, ruser seg og fester.

- Mange er skikkelig forbanna

Så langt er det flere voksne og fagpersoner som har uttalt seg i påfølgende saker om samme tema. Kronikken til Brekke ble også flittig delt på Facebook.

Nå vil ikke ungdom lenger «holde kjeft».

- Vi kan forstå at kanskje kronikken er skrevet for å provosere, og få mest mulig oppmerksomhet. Likevel, den oppleves som sterkt generaliserende og urettferdig, sier de fire 10-trinn-gutta, Patrick Nysveen, Aslak Troberg Djuve, Salvar Kristian Røgnvaldsson og Neil Kaushik, alle 15 år.

- Den er så til de grader satt på spissen og overdrevet, i forhold til hvordan de fleste av oss unge lever, ihvertfall her på Nordberg, fortsetter de.

- Vi er mange som er skikkelig forbanna over denne uthengingen. Vi krever en beklagelse, ellers må det dokumentasjon på bordet som underbygger påstandene, legger gutta til.

Politiet: - Veldig mange unge drikker

Tidligere denne uka fortalte dittOslo.no om flere hjemme-alene-fester, som måtte stanses av politiet.

Politiet på Majorstuen påpeker at de merker stor forskjell på øst og vest i byen, og mener det er vanligere å drikke alkohol enn å ikke drikke alkohol blant unge helt ned i 13-årsalderen på Oslo vest.

- Vi opplever å møte unge mennesker som våkner opp og ikke husker hva som har skjeddsamme kveld.. Vi har blant annet møtt ungdom som våkner opp med andre klær enn detde opprinnelig hadde på seg. Det er klart at det er fryktelig ubehagelig, sier politispesialist på rus ved Majorstua politistasjon, Mette Rooth.

Politiet får støtte av alkovett-organisasjonen Av-og-til, som i et blogginnlegg påpeker at foreldrene har et stort ansvar for å være forbilder.

- For oss som jobber innen forebygging og sitter tett på denne problematikken er ikke dette spesielt overraskende lesning. Snarere stemmer mye av det han skriver med vårt virkelighetsbilde. Det er absolutt en tendens til at vestkantungdommer fester hardest, skriver leder Kari Randen, som påpeker at barn speiler det de har vokst opp med.

- Helt latterlig

Ifølge gutta, så er ikke akkurat foreldrene deres særlig imponert over kronikken heller.

– De kjenner ikke Brekke de heller, men blir likevel hengt ut som dumme og naive vestkantforeldre. Og helt ærlig – vi kjenner veldig mange vi også, men ingen som stjeler øl i butikken! Helt latterlig, kaller gutta denne påstanden.

Det er mye i dem omtalte kronikken som Nordberg-gutta reagerer på, og som de mener er urettferdig kritikk av Oslo vest-ungdom

Dophue eller nerd

– Det er vanskelig å plukke ut «det verste» fra kronikken. Men det som kanskje er noe av det som provoserer mest er påstanden om at hvis du ikke er ute i helgene og ruser deg, så er du avviker eller nerd, alene hjemme fredag og lørdag! Det spørsmålet fikk forresten en venn av oss på treningscamp, etter at kronikken tok av i media: Hva er du som er fra Nordberg - nerd eller dophue?

– Ok, greit og riktig at det drikkes her og der på ungdomsfester. Men det er vel ikke noe nytt?, spør gutta.

De påpeker at det nok kan stemme at det i enkelte miljøer røykes hasj, men sier selv at dette er et ukjent tema i deres eget miljø.

– Vi er ikke hverken nerder eller dophuer, og samles også rundt omkring med venner i helgene. Men så langt har det heller ikke vært noen store kriser med hverken drita fulle 13-åringer, eller fester som går over styr med påfølgende politirazziaer, forteller gutta.

Totalt uakseptabelt

– På vegne av jentene, så oppleves jo nesten dette som kvinnediskriminering, at jentene bare har seg her og der på fester liksom. Det er jo ikke så ille, sier gutta.

De er også krystallklare når det kommer til å snoke på barnas Facebook eller mobiltelefon.

– Det er totalt uakseptabelt. Det er verre enn å lese dagboka til noen, fordi de går rett inn i samtaler man har med andre. Ikke bare snoker man etter informasjon om sitt eget barn, men i tillegg om andres barn. Vi føler at vi har en åpen dialog med våre foreldre, og at de ikke har noe behov for å snoke rundt i våre private ting, sier gutta.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.