*Nettavisen* Nyheter.

Osloborgere kjøper biler til en halv million

DYR MORO: Skandiabanken har funnet ut at osloborgere liker dyre biler. 1 av ti kjøper seg bil til en halv million. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

I Oslo er bil pengesluket. En av ti osloborgere bruker gjerne en halv million kroner på bilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Johnny Andersson.

OSLO: – Det er selvfølgelig greit å bruke mye penger på bil, så lenge det samsvarer med resten av privatøkonomien. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på skjulte kostnader ved kampanjetilbud i forbindelse med bilfinansiering, sier informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson.Det er Skandiabanken som står bak undersøkelsen med de oppsiktsvekkende tallene.

En av ti bruker gjerne 500.000 kroner på bil. Det er dobbelt så mye som landsgjennomsnittet, der fire prosent oppgir at de vil bruke like mye penger.

1012 personer deltok i undersøkelsen.

Den ble gjennomført fordi Skandiabanken ønsket å få innsikt i kjøpsvaner og forbrukermønstre blant kunde- og målgruppe ved bilkjøp og billån.

– Les det med liten skrift

Over halvparten av bilkjøperne i Oslo sier de vil finansiere bilkjøpet med sparepenger, mens hver tredje bilkjøper planlegger å ta opp lån. Seks prosent av de spurte oppgir at de vil ordne bilfinansiering gjennom forhandler.

– For en del av respondentene er det ikke spesielt viktig hvilket bilmerke en velger, så lenge bilen er til en god pris. Jeg vil anta at Oslo-folk som vil bruke mye penger på bil, også er mer enn gjennomsnittlig opptatt av hvilket merke bilen deres er, men for Oslo-folk flest er ikke dette så viktig, sier Anderson.

LES ALT OM BIL OG TRAFIKK HER

Han råder også bilkjøpere til å lese nøye igjennom tilbudene man får når man kjøper bil i forretning.

– Når du kjøper ny bil hos forhandler er det stor sannsynlighet for at du også blir tilbudt bilfinansiering. Husk å lese alle betingelsene, også det med liten skrift. Ikke alle tilbud er like gode som de gir seg ut for å være, sier Anderson.

– En status?

Leder av bystyrets samferdsel- og miljøkomité, Marianne Borgen (SV), tror at viljen til å bruke mye penger på bil er fordi man har penger til det.

– I Oslo har vi landets fattigste og landets rikeste innbyggere. Jeg tror at pengesterke mennesker gjerne kjøper seg dyr bil, sier hun.

Borgen tror også at familier gjerne har flere biler enn en.

– I tillegg kan det kanskje være sånn at bilen er en status for mange, og mer enn et transportmiddel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.