*Nettavisen* Nyheter.

Osloborgere sprenger kapasiteten på skikurs

De største aktørene som tilbyr skikurs i Oslo opplever større pågang enn noen gang.

MARKA: – Jeg har gått en del skirenn og sett at jeg ligger bak når det gjelder teknikk. Det betyr igjen at jeg taper tid og krefter raskere. Derfor tenkte jeg at jeg må lære meg å gå ordentlig på ski. Men til syvende og sist handler dette om å oppnå større skiglede, sier Kasper Nordmelan.

51-åringen er en av de mange privatpersonene som går på skikurs i vinter. Til nå har han vært gjennom to økter, og venter spent på den tredje og avsluttende. Som mange andre meldte han seg på skikurs for å få mer ut av kreftene han bruker i sporet.

Les også: Lærer skiteknikk av Anne Jahren

Nordmelan kaller seg en alminnelig mosjonist og forteller at han vanligvis spenner på seg skiene fire til fem ganger i uken. I år skal han delta i et par av de klassiske, nasjonale rennene.

Trude Dybendahl må utvide

– Særlig de to siste årene har det vært utfordrende å hjelpe alle som vil være med meg på kurs. Helse- og treningsfokuset i dagens samfunn og opplevelse av velvære, kombinert med to snørike vintere, har nok bidratt til økt etterspørsel. Det er herlig at stadig flere oppdager hvor bra langrenn er for kropp og sjel, sier en entusiastisk Trude Dybendahl.

Den tidligere verdensmesteren i langrenn driver selskapet Trude Dybendahl Ski, som blant annet tilbyr ulike former for skiteknikkurs. Hun startet kursvirksomhet allerede i 2005, og har siden utvidet med flere kurs og teknikk-coacher de siste årene.

– Det var tilfeldig at jeg fant ut at dette var noe folk ville ha. På en rolig tur i marka med pulken hengende bak passerte jeg en mann som gikk veldig galt på ski. Jeg bare måtte gi ham noen tips. Han mente at dette var noe mange mosjonister ville ha, og vips ble jeg teknikk-coach, forteller 45-åringen.

På grunn av den store etterspørselen er Dybendahl i gang med å utvide antall kurs og coacher ytterligere til neste skisesong. Siden den spede start for over fem år siden, har hun fått stadig større konkurranse om mosjonistene.

– Dette er en veldig trivelig jobb, så det er ikke rart at flere med kompetanse gjerne holder på med dette. Det er bare hyggelig at vi er flere, sier hun.

Konkurransen til tross, er det ifølge Dybendahl slik at tilbudet må økes for å imøtekomme etterspørselen.

LES ALT OM SKI-VM I HOLMENKOLLEN HER

Skikurs er blitt trendy

Skiforeningen har sett samme utvikling som Dybendahl og kan også fortelle om sprengt kapasitet på sine voksenkurs. Ifølge kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Skiforeningen er den største utfordringen å skaffe og utdanne nok instruktører. Hun mener, i likhet med Dybendahl, at snørike vintere har bidratt til at flere Osloborgere har funnet frem skiene igjen, og at det er blitt trendy å gå på skikurs.

– Vi har imidlertid et fortrinn i forhold til våre konkurrenter dersom snøen skulle utebli. De siste årene har vi investert mye i utstyr for å produsere kunstsnø. Jeg tror derfor konkurrentene våre vil få problemer med kurslokasjonene hvis det blir en mager vinter neste år, sier Habberstad.

Hun forteller også at det er en økende trend blant bedrifter å arrangere skikurs for sine ansatte. Både Skiforeningen og Trude Dybendahl Ski kan i dag skilte med mange bedriftskurs i løpet av årets vintersesong.

Les også: 10.000 barn på skiskole

Les også: Deltakerrekord på Skiforeningens skikurs

Snakkis i lunsjen
TVNorge er et av firmaene som i år betaler Trude Dybendahl for å instruere TV-kanalens ansatte. Økonomisjef Morten Skotland Hansen forteller at det var et ønske fra nettopp de ansatte som gjorde at aktiviteten ble en realitet.

– Men vi synes det var viktig at dette ble et tilbud til alle som jobber i vår organisasjon. Derfor er det skiløpere av ethvert kaliber her. Noen er med mest for det sosiale og andre er med for å forberede seg til noen av vinterens store skirenn, som Birkebeineren og Holmenkollen Skimaraton. Vi synes idrett og helse er viktig, så da prøver vi å legge til rette for det, sier Hansen.

LES ALT OM SKI-VM I HOLMENKOLLEN HER

LES OGSÅ: Rekordmange gikk Holmenkollen Skimaraton

Han forteller at alle som er med virker svært fornøyde og at skiøktene blir en snakkis i lunsjen på jobben dagen etter. Kristina Steinnes Volden, TV-planner hos TVNorge, kan bekrefte det ledelsen erfarer.

– Jeg synes dette er et veldig sosialt og bra tiltak. I fjor var det bare de som skulle gå Birken som gikk på kurs, men i år får alle som har lyst være med. Selv jeg, som har gått lite på langrenn de siste årene, føler at jeg lærer masse, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.